„Dolgozni jobb, mint a segélyt várni”

„Dolgozni jobb, mint a segélyt várni”

- Kategória: Közélet

Segély helyett munkát szeretnének a helyi romák, ezért is tartják jó lehetőségnek a közmunka programot. – állítja Bertók Béla a helyi roma önkormányzat elnöke.

Örülnek a közmunka programnak a helyi romák. Jó lehetőségnek tartják és nagy segítséget jelent a programban résztvevőknek és családjuknak. – fejtette ki lapunknak Bertók Béla, a mosonmagyaróvári roma kisebbségi önkormányzat elnöke. Hozzátette: a munkanélküliség a legnagyobb problémája a helyi cigányságnak. A szociális segély csak átmeneti megoldás, hosszú távon nem szabad kizárólag erre támaszkodni. Az elnök szerint probléma, hogy a romák közül soknak nincs szakképesítése, így nagyon nehéz az elhelyezkedésük. Ezért fontos számukra, hogy részt vehetnek a közmunka programban.

Bertók Béla azt mondja az önkormányzatnak, illetve a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek köszönhetően jelenleg is kilenc roma dolgozik ebben a formában. „Sokkal jobb, mintha otthon ülve várnák a segélyt. Ráadásul így még több pénzhez is juthatnak. – hangsúlyozta az elnök, aki mint mondja: szeretnének a jövő évben is részt venni a programban, a mostaninál akár nagyobb létszámban is.

Jelenleg is több helyi roma vesz részt a közmunka programban. Jövőre is szeretnék ezt a munkalehetőséget.
Jelenleg is több helyi roma vesz részt a közmunka programban. Jövőre is szeretnék ezt a munkalehetőséget.

Bertók Béla a mosonmagyaróvári cigányság helyzetéről szólva beszélt arról is, hogy a helyi romákkal többnyire semmilyen probléma sincs. Hiszen családjuk évtizedek óta ebben a városban él, jól beilleszkedtek. Ennek ellenére azonban a roma önkormányzat piac napokon két embert állít a mosoni belvárosba, akik folyamatosan felügyelik a rendet. Ezért már számos pozitív visszajelzést kaptak a városrészben élőktől. Az elnök szerint ugyanakkor időnként akad probléma a mosoni városrészben az ország más részeiből, illetve Romániából ide települt romákkal. Sajnos sokan összemossák őket a helyi cigánysággal.

Az elnök elmondta: a kisebbségi önkormányzat tagjai részt vesznek a város bérlakás ellenőrző csoportjának munkájában is. Emellett idén is számos programot szervezetek a helyi közösségnek az önkormányzat, illetve támogatóik segítségével. Legutóbb például a roma Mikulás napon ajándékozták meg a gyerekeket. Most pedig a hagyományos helyi roma szilveszterre készülnek.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint