Búcsúztatás és térdig érő gaz a vár körül

Búcsúztatás és térdig érő gaz a vár körül

- Kategória: Közélet

A várárokban térdig érő gaz, a megkésett szúnyogirtás és a drogozó fiatalok is szóba kerültek napirend előtt a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Negyven év közszolgálat után most nyugállományba vonuló Rigóné Baranyai Margitot, a polgármesteri hivatal munkatársát köszöntötték a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének csütörtöki ülése kezdetén. Rigóné Baranyai Margit életútját Fehérné dr. Bodó Mariann méltatta, mint mondta: 1977. óta dogozik első munkahelyén, a mosonmagyaróvári hivatalban. Mindig megbízhatóan és becsületesen végezte munkáját, tanácsai megalapozottak, sokat tanultak tőle fiatalabb kollégái. – tette hozzá a jegyző. A polgármesterének kezdeményezésére a belügyminiszter több évtizedes kimagasló szakmai tevékenysége elismeréséül, nyugállományba vonulása alkalmából a Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany fokozatát adományozta Rigóné Baranyai Margitnak, amit most vehetett át dr. Árvay Istvántól.

DSC_8162

A tanácskozáson napirend előtt Jávor Miklós a vár környékének elhanyagolt állapota miatt emelte fel a szavát. A jobbikos képviselő szerint tűrhetetlen, hogy a város jelképének számító épület környékén derékig ér a gaz. A polgármestert kérte, intézkedjen ez ügyben. A városatya kifogásolta továbbá, hogy a szúnyoginvázió után hetekkel később kezdték csak el a vérszívók gyérítését. Dr. Árvay István hangsúlyozta: noha egyetért a felvetésekkel, a képviselő rossz helyre címezte a kéréseket. A vár területe ugyanis az egyetem kezelésében van, az intézmény feladata lenne ennek rendben tartása. A polgármester hozzátette: nem újkeletű a probléma, hiszen például a tavalyi virágos verseny alkalmával a zsűri érkezése előtt a Városüzemeltető volt kénytelen tűzoltó munkával lekaszálni a területet. Az egyetem két alkalommal is kért és kapott árajánlatot a Városüzemeltetőtől a vár környékének rendben tartására, ám válasz nem érkezett ezekre az ajánlatokra. A polgármester bízik abban, hogy az egyetem vezetése is felfigyel erre és megoldást találnak a problémára. Dr. Árvay István hozzátette: a szúnyoggyérítést a Belügyminisztérium koordinálja, erre nincs ráhatása az önkormányzatnak.

Dr. Kovács Tamás egy mosonmagyaróvári szülő levelét olvasta fel, aki a helyi szórakozóhelyekkel kapcsolatos aggályait fogalmazta meg. A szocialista képviselő kiemelte: az őt megkereső szülők felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a helyi diszkókba beengedik a kiskorúakat, sokszor szeszesitallal is kiszolgálják őket, valamint a szórakozóhelyek környékén könnyen hozzájuthatnak a drogokhoz. Dr. Kovács Tamás egy ellenőrzőcsoport felállítását javasolta. A képviselő kifogásolta továbbá, hogy a magyaróvári temetőben kivágták a kolumbárium mellett lévő fákat, így most az idős embereknek a tűző napon kell állniuk, ha elhunyt szeretteikhez akarnak kilátogatni.

Dr. Árvay István kifejtette: a drogfogyasztással kapcsolatos probléma az önkormányzat előtt is ismert. A szociális kerekasztal legutóbbi ülésén ezzel a témával foglalkoztak az érintett szerezetek. Keresik a lehetőségeket, ami hosszú távú megoldást hozhat ebben a kérdésben. A temetővel kapcsolatban a polgármester elmondta: a fák kivágását indokolta, hogy a gyökereik már megemelték a kolumbárium lábazatát. A növényeket pótolni fogják az őszi fásításkor. Az árnyékolásra keresik a megoldást, ám a városvezető szerint színes napvitorlák kifeszítése nem jöhet szóba a temetőben.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti