Bolyaisok képviselték a megyét az országos életvitel versenyen

Bolyaisok képviselték a megyét az országos életvitel versenyen

- Kategória: Közélet

A XIV. Országos Életvitel és Gyakorlati ismeretek verseny döntőjére a kiírt témakörnek és ismeretanyagnak megfelelően készült a budapesti és a megyei versenyek 13 győztes csapata. Az országos döntő helyszínét a tavalyi év győztese – a Veszprémi Báthory István Általános Iskola és Köznevelési Típusú Sportiskola biztosította.

Az idei téma a Hagyomány és modernitás a háztartásban címet viselte. A verseny célja felkészülés a családok mindennapjaira vonatkozó élethelyzetek megoldására, a háztartási munka célszerű szervezésére, az anyagi lehetőségek ésszerű felhasználására, a hagyományos és korszerű eljárások és eszközök alkalmazására. Gyakorlati tevékenységen keresztül kapcsolódni a nemzeti kultúra átörökítéséhez, a nemzeti hagyományok ápolásához. A munka értékteremtő szerepe, a környezetkímélő termelés és a tudatos fogyasztói magatartás kiemelése is fontos feladata a versenynek.

A verseny napján esős, borús napra ébredtünk, de ez nem zavarta meg nagyon a programot! A gyakorlati feladathoz két teremben elosztva fogtak a csapatok. A terítő díszítése sablontechnikával és szegése jó időbeosztást, szervezett csapatmunkát igényelt. A feladatra 120 perc állt rendelkezésre. Az elkészült munkadarabok jól bizonyították a csapatok felkészültségét és a szervezettségét. A gyakorlati feladat elvégzése után a csapatok felkészítő tanáraikkal He­rend­re látogattak, itt a Porcelán Manufaktúrát és a Porcelán Múzeumot néztük meg.

A verseny második napján elméleti feladatlapokat oldottak meg a versenyzők egyénileg. A 60 perces feladatmegoldást a zsűri felügyelte. A 100 pontos feladatlap változatos, érdekes és átfogó kérdéseket tartalmazott. Rövid pihenő után a csapatok az előzetes feladatokat mutatták be,  lakókörnyezetük, megyéjük viseletét élvezetesen adták elő. Míg a zsűri értékelt, szerencsére az időjárás is lehetővé tette, hogy a versenyzők és a felkészítő tanárok a balatonfűzfői Bob pályán csúszhassanak és gyönyörködhessenek a panorámában. Az eredményhirdetést már mindenki nagyon várta. Az egyesület elnöke és titkára a pályázatnak és a helyi szponzoroknak köszönhetően valamennyi versenyzőt jutalmazta. Az idei országos döntő első helyezettje a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola csapata lett.

Megyénket a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola 8.b osztályos diákjaiból összeállított csapat képviselte (Győri Kornélia, Kiszeli Hanna, Szücs Petra).

Az elméleti feladatmegoldásokban Győri Kornélia, a mosonmagyaróvári Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola tanulója bizonyult a legjobbnak.

Az előzetes feladat megoldásában – saját terület viseletének bemutatása –  4. helyet ért el a csapat. Az összesített eredményhirdetésen, pedig a 9. helyet hoztuk haza.

Ezzel a versennyel párhuzamosan, Technika tantárgyhoz köthetően országosan kiírt egyéni pályázat is zajlott, melyen a mosonmagyaróvári Bolyai -iskola 6.a osztályos tanulója Prémus Karina 2. helyezést ért el.

Felkészítő tanáruk Sólyom Mária. A képen balról jobbra látható Sólyom Mária, Ráczné Váradi Éva titkár, Velner András elnök, Kiszeli Hanna, Szücs Petra, Győri Kornélia.

2015/13

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint