Bevásárlóközpontról, hőerőműről és közvilágításról napirend előtt

Bevásárlóközpontról, hőerőműről és közvilágításról napirend előtt

- Kategória: Közélet

A tervezett új bevásárlóközpont, a leendő geotermális erőmű, az utak állapota és a közvilágítás korszerűsítése is szóba került napirend előtt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete legutóbbi ülésén.

Napirend előtt a város határába tervezett új bevásárlóközponttal kapcsolatban kérdezett a polgármestertől Jávor Miklós (Jobbik). A képviselő szerint a levéli útmentén, a meglévő bevásárlóközpont mellett megvalósítandó létesítmény több mint 2 milliárd forintos beruházást jelent. A városatya információi szerint a beruházó cég többségi tulajdonosa a térség országgyűlési képviselőjének, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkárának titkárságvezetője. Jávor Miklós azt tudakolta, miként lehet egy minisztériumi alkalmazott ilyen tőkeerős. Dr. Árvay István kifejtette: a hivatal az építési engedélyeztetés során került kapcsolatba ezzel a tervezett beruházással. A bevásárlóközpont megkapta az érvényes építési engedélyt, eszerint a 25 ezer négyzetméteres területen 5700 négyzetméteres bevásárlóközpont épül fel és mintegy 270 parkolót alakítanak ki. A beruházó cégről az önkormányzatnak nincsenek információi.

Dr. Kovács Tamás (MSZP) a városban most létesülő geotermális erőművel kapcsolatban tett fel kérdéseket napirend előtt. A szocialista képviselő arra volt kíváncsi, elegendő lesz-e a létesítmény kapacitása Mosonmagyaróvár számára, milyen fűtési költségcsökkentésre számíthatnak a fogyasztók, illetve a jelenlegi hőszolgáltató MESZ Kft.-vel kíván-e együttműködni a társaság. Dr. Kovács Tamás továbbá azt is tudakolta, mikor kezdődnek a tavaszi kátyúzások, útjavítások, mert a téli fagy miatt nagyon rossz állapotban vannak a város útjai. A polgármester elmondta: pontos információi nincsenek a leendő erőmű kapacitásáról, csupán a város ilyen jellegű igényeit tudják. Ennek alapján a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. már készül a hőenergia beszerzésére irányuló pályázat kiírására. Rövidtávon közvetlenül a fűtési költségekre vélhetően nem lesz hatása, mivel a távhő hatósági árai központilag meghatározottak. Ugyanakkor rendkívül fontos a zöldenergia bevonása a távfűtésbe, ami hosszútávon rengeteg előnnyel járhat. A polgármester hozzátette: tudomása szerint a beruházó cég folyamatosan tárgyal a MESZ Kft.-vel a meglévő kapacitásuk bevonásáról. Az útépítésekkel kapcsolatban dr. Árvay István elmondta: az enyhébb idő beálltával hamarosan megkezdődnek a munkák. Az önkormányzat idén 300 millió forintos keretet biztosít útépítésekre, ebből várhatóan összesen tizenkilenc utca felújítása valósul meg. Emellett az elmúlt évről elmaradt útépítésekre is sor kerül.

Szabó Miklós (MPKE) azt tudakolta, milyen cégek vesznek részt Mosonmagyaróvár közvilágításának korszerűsítésében. Dr. Árvay István elmondta: a közvilágítás működtetése és fenntartása a VÜF feladata. A társaság egy alvállalkozóval végezeti a rendszer folyamatos karbantartását. Ez a cég végzi a korszerűsítést, a lámpatestek cseréjét is. Az önkormányzat tavaly közvetlenül a magyar gyártótól szerzett be mintegy 270 lámpatestet. Ezt megelőzően négy beszállítótól kértek árajánlatot és legkedvezőbbet választották. Az idei évben további háromszáz lámpatest cseréjét tervezik.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit