A 100 éves Annus nénit köszöntötte a polgármester

A 100 éves Annus nénit köszöntötte a polgármester

- Kategória: Közélet

Mindennap huszonegy Miatyánkot mond el szeretteiért, esténként szójátékozással mozgatja agyát és két hete ,,edz” arra, hogy elhagyhassa otthonát és megünnepelhesse a különleges születésnapot. A mosonmagyaróvári Heller István­né nemrég múlt 100 éves.

Sok nehézséggel küzdött meg életében, ám a bajokon mindig átsegítette a hit és a szeretet özvegy Heller Istvánnét. Éppen száz éve Ebersdorfer Annaként látta meg a napvilágot Moson­tarcsán (Andau). Az idős asszony – korát meghazudtoló memóriával – jó kedéllyel, kedvességgel fogadott lányával, Farkas Dezsőnével közös mosonmagyaróvári otthonában. Itt most ketten élnek elválaszthatatlan szeretetközösségben, „együttöregedve”.

– 1915. szeptember 19-én születtem Mosontarcsán. Édesanyám várandós volt, amikor édesapámat behívták katonának. Ő az első világháborúban életét vesztette, már sajnos nem ismerhettem meg. Édesanyám 1920 májusában költözött Magyaróvárra. 1937 decemberében mentem férjhez. Páromat hétévnyi házasság után elveszítettem, gyomorrákban halt meg. Az 1938-ban született fiamat nem sokkal születése után kellett eltemetnem. Az 1941-es születésű lányomat így egyedül, édesanyám támogatásával neveltem fel – vezet vissza a múltba mindenki Annus nénije. Vallja, mély vallásosságának köszönhetően élte túl a megpróbáltatásokat. Templomba járásáért bűnhődnie is kellett: 1949-ben a Mofém-gyárból emiatt helyezték át 33 hónapra a győri vagongyárba. Innen visszatérve a Timföldgyárban helyezkedett el, és 19 év után innen vonult nyugdíjba. 45 év után a napokban egykori munkatársak is köszöntötték a jeles évfordulón.

És hogy mi a hosszú élet titka? „Nyugodt voltam mindig, béketűrő. Sok verset olvastam, kedvencem Fekete István, Pilinszky, Reményik, Wass Albert. Szívesen jártam színházba, de üdülni is. Soha nem politizáltam, templomba jártam, csak a jó Istenben bíztam, aki mindig átsegített a nehézségeimen” – sorolta a százéves asszony.  A jól bejáratott napirendből egyébként ma sem hiányozhat esténként a szókirakózás s az imádság sem: huszonegy Miatyánk a szerettekért.

An­nus néni júniusban súlyos balesetet szenvedett. Most nehezebben mozog, de a jubileumra  két hete edz. Lánya szerint naponta lépcsőznek. Ma  délelőtt 11 órakor hálaadó szentmisére készül a család – unokája, dédunokája – a magyaróvári templomban és azt követően egy közös ünnepségre a katolikus közösségi házban.

Ezúton is boldog születésnapot kívánunk Annus néninek!

 2015/16

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti