Mikor kell kihúzni egy fogat?

Mikor kell kihúzni egy fogat?

- Kategória: Közélet

A legtöbben sajnos csak akkor fordulnak fogorvoshoz, ha már annyira fáj a foguk, hogy a fájdalomcsillapítók és a házi praktikák sem segítenek. Fontos tudni, hogy a fog nem képes az öngyógyításra, ha egyszer elkezd fájni, az nem múlik el magától (legfeljebb egy időre abbamarad a fájdalom), így tanácsos minél hamarabb bejelentkezni az orvosunkhoz. Az időben felismert fogászati problémák számos esetben gyógyíthatóak. Az idő előrehaladtával viszont a beteg, gyulladt fogat sokszor már az orvos sem tudja megmenteni, így nem marad más megoldás, mint a fog eltávolítása – magyarázza dr. Sárosi Ákos fogszakorvos, dento-alveoláris sebész.

A fogat a következő esetekben kell eltávolítani:

ha a gócként szereplő fog krónikusan gyulladásban van (pl. felső fogak esetében arcüreggyulladás alakulhat ki)

letört, totálisan elszuvasodott fog esetén, amely nem állítható helyre, illetve fogpótlás céljára nem használható fel

ha fogágy-betegség következtében meglazult vagy mozog a fog

fogszabályozás céljából bizonyos esetben ép fogat kell eltávolítani

A fogeltávolítást minden esetben alapos fogorvosi vizsgálat és röntgenfelvétel előzi meg. Az orvos a röntgenfelvétel alapján dönti el, hogy egyszerű foghúzásra, vagy műtéti úton történő fogeltávolításra van szükség. A beavatkozás mindkét esetben helyi érzéstelenítéssel történik. Fontos, hogy a beteg étkezzen a fogászati kezelés előtt, mivel az érzéstelenítő injekció beadása után nem ehet, amíg a zsibbadás tart (kb. 3-4 óra).

Fogeltávolítás utáni tanácsok:

A foghúzást követően nem szabad öblögetni, köpködni, mert a sebben lévő vérdugó kiesik, és megindul a vérzés, valamint fokozódik a gyulladás lehetősége. Amíg az érzéstelenítő hat, nem lehet enni, mert a páciens komoly sérülést okozhat a saját szájában. Tejet, tejterméket ne fogyasszon a húzást követő két napon, mert ezek az élelmiszerek a sebbe jutva jó tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak. Ha a kihúzott fog környezete gyulladt volt, előfordulhat, hogy láz jelentkezik. Ilyenkor a szokásos lázcsillapító gyógyszerek segítenek.

Még több információ: https://europe-dental.eu/

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti