Civileké lesz a villa

Civileké lesz a villa

- Kategória: Közélet

Évek óta üresen áll Mosonmagyaróvár egyik meghatározó épülete, a Hőnel Béla tervezte Pálffy-villa a Manninger-lakótelepen. Az önkormányzati tulajdonú épületet utoljára a Hunyadi-iskola használta tanműhelyként és tantermekként, ám már régen kiköltözött onnan az intézmény. Azóta keresi a város a méltó funkciót a jobb sorsra érdemes ingatlannak. A közelmúltban Iváncsics János alpolgármester vetette fel, hozzanak létre „civil házat” a Pálffy-villában.

A felvetéssel a városvezetés megkereste a helyi civil szervezeteket, akik üdvözölték a kezdeményezést, és a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség is támogatta az elképzelést. Iváncsics János lapunknak elmondta: jelenleg több civil szervezet önkormányzati ingatlanokban, helyiségekben működik. Ezek az egyesületek kapnának egy-egy saját helyiséget a civil házban. Az így felszabaduló városi ingatlanokat pedig piaci alapon tudná bérbe adni az önkormányzat, a befolyó díjak pedig fedeznék a Pálffy-villa fenntartását. Gondoltak azokra a civil szervezetekre is, amelyek heti, vagy havi egy-egy alkalommal igényelnek összejöveteleikhez helyiséget. Jelenleg ezeket többnyire a kulturális központban tartják. Számukra egy közösségi teret alakítanak ki a civil házban, ahol előre egyeztetett beosztás szerint tarthatják összejöveteleiket, próbáikat. Az alpolgármester hozzátette: a civil ház létrehozásához nagyobb átalakítás nem, ám az épület felújítása szükséges. Idén rendbe hozzák a tetőt, megszüntetve ezzel a beázásokat. Az ehhez szükséges mintegy 10 millió forintot elkülönítették a város idei költségvetésében. A becslések szerint a villa teljes felújítása 70 millió forintba kerül, ehhez a város jövő évi büdzséjében biztosítják a forrást. A rekonstrukció során a mostani gázfűtés helyett a távhő hálózatra kötik az épületet. A tervek szerint a jövő év végére birtokba vehetik az egyesületek a villát.

DSC_1081

Iváncsics János hangsúlyozta: a civil ház létrehozásával azt is szeretnék kifejezni, hogy az önkormányzat nagyra tartja a civil szervezetek munkáját. Úgy gondolják, a helyi civil társadalom megérdemli, hogy egy önálló otthona legyen a városban.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint