Hazai gyártású tűzoltóautó a térség biztonságáért

Hazai gyártású tűzoltóautó a térség biztonságáért

- Kategória: Kistérség

Új, magyar gyártású tűzoltóautó kezdte meg szolgálatát a lébényi katasztrófavédelmi őrsön a minap.

A hazai tűzoltók gépjárműparkjának fejlesztése 2014 óta zajlik. A magyar tűzoltóautó-gyártás újraindításának köszönhetően ez év június 15-ig összesen 108 hazai tűzoltóautó készült el a BM Heros Zrt. üzemcsarnokában, az utolsó ütemben elkészült nyolc járművet a napokban adták át az ország különböző tűzoltóságain. Az új fecskendők egyike a lébényi katasztrófavédelmi őrsöt szolgálja. A járművet Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató ünnepélyesen adta át Mosonmagyaróváron a tűzoltóknak.

Az ünnepségen Sallai Péter ünnepélyesen átadta a jármű kulcsát Szabó András tűzoltó őrnagynak, a Mosonmagyaróvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnokának. A tábornok elmondta: a fejlesztésnek köszönhetően Győrben kettő, Csornán pedig egy új Rába R16-os szolgálja a megye tűzvédelmét, mostantól pedig már a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltó-parancsnoksághoz tartozó, öt éve hasznosan működő lébényi katasztrófavédelmi őrs tűzoltóinak beavatkozását is egy új, modern technika segíti, amely hozzájárul a környéken élők még nagyobb biztonságához. Az új fecskendőt munkába állása előtt, Kapui Jenő plébános is megszentelte, aki reményét fejezte ki, hogy minél kevesebbszer kelljen használni az autót, de ha szükséges, akkor mindig tudjon segíteni a bajba jutottakon.

A „Heros Aquadux-X 4000” típusú tűzoltó gépjárműfecskendő Renault fődarabok felhasználásával, Rába gyártmányú futóművekkel, rugókkal és fékberendezésekkel készült. A gyártók a hazai tapasztalatok figyelembe vételével és a hazai útviszonyokhoz igazított beállításokkal készítették el. A jármű négyezer liter oltóanyagot szállít, habképzőanyag-tartálya négyszáz literes. Az oltástechnikai berendezés legfontosabb eleme a járműbe épített nagynyomású Rosenbauer NH25 típusú szivattyú. A gépjárműfecskendőbe épített berendezések, valamint a korszerű málhafelszerelések együttesen biztosítják, hogy a beavatkozó állomány városi környezetben, lakott területen kívül, valamint nehéz terepviszonyok között is gyorsan a kárhelyszínre jusson és hatékonyan avatkozzon be.

Ez is érdekelhet...

Csingis lovak Halászin

Ahogy minden évben, úgy ezúttal is nagy érdeklődés