Településfejlesztésről egyeztettek a térség polgármestereivel

Településfejlesztésről egyeztettek a térség polgármestereivel

- Kategória: Hírek

Munkamegbeszélésre hívta össze a választókerület önkormányzati vezetőit pénteken dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője Mosonmagyaróváron. Az eseményen részt vett Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is, aki előadásában bemutatta Mosonmagyaróvár és térségére vonatkozó fejlesztéspolitikai tervet.

Navracsics Tibor kiemelte: a kormány célja a különböző fejlettségű országrészek kiegyenlítése, a lemaratottabb régiók fezárkoztatása. Ez azonban nem jelenti azt, hogy például a mosonmagyaróvári térségbe kevesebb forrás érkezne. Hiszen itt is számos területen van még szükség fejlesztésekre.

A fórum további célja volt a kölcsönös együttműködések kialakítása, a településeket érintő pályázati lehetőségek részleteinek átbeszélése a sikeres önkormányzatok, területfejlesztések érdekében.

Navracsics Tibor kiemelte: a beruházási tervekhez az anyagi forrást részben Magyarország Helyreállítási Terve biztosítja, melynek lényege a területi fejlettségi szakadékok egységes, összehangolt fejlesztéspolitikája. Ehhez 2294,3 milliárd forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatás áll rendelkezésre.

A polgármesterek részéről számos kérdés ékezett a támogatásokat illetően. Mindenki úgy vélekedett, hogy fontosak ezek a fejlesztési források a településeknek. Többen azonban hangot adtak, hogy a korábbiakhoz képest lényegesen kevesebb fejlesztési forrás várható az elkövetkezendő időszakban. Így például dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere is arról beszélt: a város annak ellenére, hogy járás székhelyi funkciót tölt be, számos térségi szolgáltatást biztosít, mégis kimaradt több pályázati lehetőségből. A városvezető szerint több forrás kellene a tényleges településfejlesztéshez.

Más települések polgármesterei is úgy vélekedtek, hogy nagyobb forrást kellene biztosítani a fejlődéshez és az önkormányzatoknak is több autonómiát ahhoz, miként használják fel az elnyert uniós forrásokat.

Navacsics Tibor egyetértett a felvetésekkel, mint mondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a települések érdekeit érvényesítsék. A fórumon elhangzott felvetéseket tolmácsolja a kormány felé, mint ahogy dr. Nagy István agrárminiszter is.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az