Magyar kultúra napja: Varga Bence lett a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájért-díjas

Magyar kultúra napja: Varga Bence lett a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájért-díjas

- Kategória: Hírek

A magyar kultúra napját városi ünnepség keretében köszöntötte január 23-án Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata a művelődési intézmények munkatársai, a város kulturális díjazottjai, helyi alkotók, művészek jelenlétében.

Az ünnepélyes alkalmon elhangzott a két évszázada befejezett Himnusz, Koszorus Bence Levente, a Piarista Gimnázium diákja előadásában; a Petőfi emlékév tiszteletére pedig a Csütörtöki Szalon versmondói készültek Petőfi 200 című összeállításukkal.

Dr. Iváncsics János alpolgármester beszédében – a kultúra területéről adott kitekintés után – kiemelte a saját, helyi kultúra értékeit is, melyben jelentős szerepe van a nemzetiségi kultúrának is. Az alpolgármester kitért arra is, hogy évente több száz millió forint támogatást nyújt az Önkormányzat a különböző civil szervezetek, csoportok részére, mely szándék, hangsúlyozta, az elkövetkezőkben is fennáll. A rendezvényen került átadásra az az emléklap, mely rögzítette, hogy a Mosonmagyaróvári Települési Értéktár Bizottság a nemzetiséghez kapcsolódó érték szakterület szerinti besorolással felvette a Mosonmagyaróvári Települési Értéktárba a mosonmagyaróvári német és a mosonmagyaróvári horvát nemzetiségi hagyományokat. Az emléklapokat dr. Iváncsics Jánostól, mint az Értéktár Bizottság elnökétől vehette át Kocsisné Balassa Gyöngyi, a Mosonmagyaróvári Német Nemzetiségi Önkormányzat és Tolnai József, a Mosonmagyaróvári Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Ezt követően dr. Árvay István polgármester átadta a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjat a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, ütőhangszeres tanára Varga Bence részére. A pénzjutalommal járó önkormányzati elismerést Varga Bence az ütőhangszeres oktatás hagyományának magas színvonalú fenntartása, a város zenei életében való aktív szerepvállalása, a Bükki Attila Ütőhangszeres Verseny megalapítása, rangos zenei fesztiválokon való részvétele elismeréseként érdemelte ki.

A díjazottat elsőként a Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért-díjas Hen House Zenekar alapítója, Takács András köszöntötte. Varga Bence életútjának ismertetése során kitért arra, hogy az Ütőhangszeres Versennyel és a Dobos és Ütőhangszeres Nap megteremtésével új színfoltot hozott a város zenei életébe. Sokoldalúságát — a természet, a víz, a vízisportok, az állatok iránti szeretetét — és személyes, emberi kapcsolatukat is kiemelte. Varga Bence egy igen aktív életet élő tanár, művész, igazgató, családapa, Lions-tag, aki mindenkivel hamar megtalálja a közös hangot, jó humorának és kiváló kapcsolatteremtő képességének köszönhetően. A magyar kultúra napi ünnepség egy meglepetés összeállítással ért véget. A díjazott munkatársai, a Mosonyi Mihály Zeneiskola 11 pedagógusa és egy tanítványa a háttérben egy  színvonalas koncerttel készültek. A színpad, mint egy nagy ajándékcsomag állt az ünnepelt előtt, melybe minden azzal a szándékkal került, hogy a megbecsülés jeleként örömöt szerezzen a zeneoktatási intézmény vezetőjének.

Fotó: Milkovits Péter

 

 

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az