Tanítónője mentette meg a kisdiák életét

Tanítónője mentette meg a kisdiák életét

- Kategória: Hírek, Közélet

Drámai pillanatok zajlottak a minap az egyik mosonmagyaróvári általános iskolában. Egy első osztályos kisfiú evés közben lett rosszul. Osztályfőnöke azonnal cselekedett.

Még az eset után néhány nappal is a történtek hatása alatt volt az életmentő tanítónő. Staár Katalin mint mondja: senkinek nem kívánja mindazt, amit azokban a percekben átélt.

„Az osztályomban Patrik ebéd után, palacsintázás közben rosszul lett. Lefordult a székről és el kezdett rángatózni. Ikertestvére, Szonja ott állt mellette és csak kiabált, hogy „Patrik! Patrik!” – idézi fel a történteket az osztályfőnök. „Láttam, hogy nagy a baj. Csak gyorsan felkaptam a földről, ahol görcsösen rángatózott és futni kezdtem vele a közeli irodába. A folyosó közepén azonban elvesztette az eszméletét a karjaimban és fennakadtak a szemei. Iszonyatos volt az elernyedt kis testét tartani. Az irodában letettem a földre és meghallgattam, de nem hallottam, hogy lélegezne és elkezdtem a mellkasán az újraélesztést. Közben a kolléganőm hívta a mentőket.” – mondta Staár Katalin. Hozzátette: annyira pillanatok alatt zajlott minden. Tudta, hogy másodperceken múlhat a kisfiú élete. „Még soha nem örültem ennyire gyereksírásnak, mint amikor percek múlva végre újra lélegzett és magához tért.  Az újraélesztés közben egyfolytában azt mondogattam magamban, hogy nem mehetsz el. Nagyon féltem, azt hittem, elveszítjük őt.” – mondta a tanítónő. A mentőben elkísérte a kisfiút a Karolina Kórházba és végig ott volt a vizsgálatok során is mellette. Közben telefonon hívta Patrik édesapját is.

Staár Katalin kiemelte: ez az eset is igazolja, hogy milyen nagy szükség van mentőre és működő kórházra a városban és a térségben. A mentők néhány perc alatt kiértek, a kórházban pedig azonnal gyors ellátást kapott a kisfiú. Ennek is köszönhető, hogy Patrik ma már jobban van. „ Még belegondolni is rossz, mi történhetett volna, ha megint fél óra alatt ér ide a mentő Csornáról, mint a legutóbbi sérülésnél. A történtek arra is rávilágítanak, hogy minket, pedagógusokat sokkal gyakorlatibb problémákra kell felkészíteni. Minden iskolában kötelezővé kellene tenni az újraélesztés gyakorlati oktatását. Megtanuljuk ugyan papíron az újraélesztési eljárást, de nem biztos, hogy tudjuk adott helyzetben alkalmazni. A filmekből látottak szerint cselekedtem én is. Egyre több az asztmás, allergiás, cukorbeteg kisgyerek de hirtelen rosszullét esetén igazából nem tudjuk, mit csináljunk. Ezek sokkal fontosabbak minden egyéb plusz pedagógusi feladatnál.” – hangsúlyozta a tanítónő.

Meleg Péter, Patrik édesapja mint mondja: nagyon hálás és köszöni Staár Katalinnak, a mentősöknek és a Karolina Kórház szakembereinek, hogy megmentették a kisfiát. Egyelőre még nem tudják, mi okozta Patriknál ezt az állapotot, így további kivizsgálások várnak még rá. Szerencsére azonban a kisgyermek már jól van és jövő héten akár iskolába is mehet. Osztálytársai számos rajzot készítettek Patriknak, amiben jobbulást kívántak neki.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az