Sok a baleset – A láthatóság fontosságára figyelmeztetnek a rendőrök

Sok a baleset – A láthatóság fontosságára figyelmeztetnek a rendőrök

- Kategória: Hírek, Közélet

Noha a „látni és látszani” kampány a közelmúltban véget ért, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai tovább folytatják azt az akciót, aminek keretében felhívják a közlekedők figyelmét a biztonságos közlekedésre. Ez egyaránt érinti a gépjárművezetőket, bicikliseket és gyalogosokat is.

Családi Katalin törzszászlós, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság balesetmegelőzési referense portálunknak elmondta: az ellenőrzések eddigi tapasztalatai a kerékpárosok esetében lesújtóak. Legtöbbjüknek nincs világítás a biciklin sőt, még fényvisszaverő prizma sem. Pedig ezek az eszközök életet menthetnek. Sajnos több olyan baleset is történt a közelmúltban, ami azért következett be, mert a kerékpáros nem gondoskodott a megfelelő láthatóságáról. Ugyanez igaz a gyalogosokra is. Hiába van elsőbbsége a kijelölt gyalogátkelőhelyen, ha sötét ruházatban, hirtelen lép az autó elé, a járművezetők későn észlelik. Történt emiatt több gázolás is az elmúlt időszakban Mosonmagyaróváron és a környékén. Sajnos halálos baleset is bekövetkezett a minap ilyen okból.

Családi Katalin hozzátette: az autósok is sokat tehetnek annak érdekében, hogy elkerüljék a baleseteket a járművük megfelelő felkészítésével a téli időjárási viszonyokra. A közlekedésrendészeti osztály munkatársai az elmúlt két hónapban vizsgálták az ellenőrzött autók gumiabroncsait. A tapasztalatok javuló tendenciát mutatnak, hiszen míg novemberben a vizsgált járművek ötvenkilenc százaléka volt felszerelve téli gumiabronccsal, addig decemberben ez az arány már hetvenegy százalék volt. A törzszászlós felhívta továbbá a figyelmet a fényszórók megfelelő beállításának és állapotának fontosságára is. Mint mondta: több balest is történt az elmúlt időszakban amiatt, hogy a jármű fényszórója nem megfelelően működött, így a sofőr későn észlelte a biciklist, vagy gyalogost az úttesten.

A karácsonyi időszakban is fokozottan ellenőrzik a rendőrök a közlekedőket. Kiemelten figyelnek az ittas járművezetőkre, annál is inkább, mert az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy sokan ülnek a volán mögé alkoholos befolyásoltság alatt. Ugyanígy gyakori probléma a biztonsági öv használatának elmulasztása. Ezen a téren az elmúlt időszak tapasztalatai lesújtóak. Az ellenőrzések során alig egy óra alatt több mint egy tucat járművezetővel intézkedtek a rendőrök ilyen szabályszegés miatt. Pedig egy baleset során a biztonsági öv használatával elkerülhetők lennének a súlyos sérülések. – tette hozzá Családi Katalin.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az