Iskolakezdéskor is biztonságban

Iskolakezdéskor is biztonságban

- Kategória: Hírek, Közélet

Kevesebb, mint egy hét van már csak hátra az iskolakezdésig. Szeptember eleje fokozott veszélyeket rejthet a gyermekek számára. – erre hívja fel a figyelmet Családi Katalin törzszászlós, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság baleset-megelőzési referense. A rendőrség éppen ezért ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordít az iskolák környékére.

Családi Katalin portálunknak elmondta: szeptemberben az iskoláskorú gyermekek veszélyeztetettsége magasabb. A nyári vakáció után egyszerre, tömegesen jelennek meg a közlekedésében, még él bennük a nyári, felszabadult állapot, ez csökkentheti az életkoruknál fogva egyébként is alacsony szintű veszélyérzetüket. Ezért szükséges, hogy a járművezetők felkészüljenek az elmúlt hónapoktól jelentősen eltérő szeptemberi közúti forgalomra, az őszi időszakkal járó speciális kockázatokra. Fontos továbbá, hogy felhívják gyermekük figyelmét is a biztonságos közlekedésre, szabályokra. A balesetek elkerülése érdekében a szülők részéről is nagyobb odafigyelésre van szükség a közlekedésben, főként az oktatási intézmények környékén. A tapasztalatok szerint sajnos gyakorta előfordul, hogy a sok szülő szinte az iskolakapuban áll meg az autóval és teszi ki gyermekét, nagymértékben akadályozva ezzel a forgalmat és balesetveszélyes helyzeteket előidézve. Éppen emiatt szeptemberben – a napi oktatás kezdetének időszakában – a rendőrség azon általános iskolák környékén, ahol ez közlekedésbiztonsági szempontból indokolt, kiemelt rendőri jelenlétet biztosít a polgárőrséggel közösen.

A törzszászlós hozzátette: az idei tanévben is folytatódik az iskola rendőre program, amely célja a kisiskolások biztonságos, balesetmentes közlekedésének, szabálykövető magatartásának elősegítése, közlekedési ismereteik bővítése, a gyermekek biztonságát veszélyeztető tényezők feltárása, megszüntetése. Emellett a városban három első osztályban elindítják a „Közlekedjünk együtt, vigyázzunk egymásra” (KEVE) elnevezésű baleset-megelőzési oktatóprogramot is. Az oktatási módszer lényege, hogy a rendőrök és pedagógusok egymást kiegészítve interaktívan, egymásra épülő jelleggel oktatják az általános iskolás tanulókat.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az