Harmincöten a vádlottak padján

Harmincöten a vádlottak padján

- Kategória: Hírek

Harmincöt vádlottja volt annak az embercsempészési ügynek, amiben a minap hozott első fokú ítéletet dr. Németh Csaba tanácsa a Mosonmagyaróvári Járásbíróságon.

A vád szerint az embercsempészetet egy erre szakosodott szervezet végezte. A tagok Törökországban lévő szírek magyar útiokmányokkal történő utaztatását intézték. A feladatokat megosztották egymás között. Voltak, akik Törökországban megkeresték az utazni vágyó tehetős szíreket. Mások itthon felhajtották azokat a magyarokat, akik hajlandóak voltak az útlevelüket eladni. A csoport más tagjai pedig Isztambulban szállást és ellátást intéztek az okmányukat eladó magyaroknak. A szervezet elintézte azt is, hogy a Törökországba kiutazó magyarok útleveleit visszaszállítják Budapestre, ahol a hamisítók kicserélik a fényképeket. Ezután visszavitték az okmányokat Törökországba, ahol aztán a szírek felhasználták azokat.

Azok, akik eladták az útlevelüket, ingyen utazást és ellátást, valamint legalább ezer eurót kaptak az okmányért. Hetekig kint voltak így Törökországban, ám az útlevél átadása után a városba sem mehettek ki, nehogy lebukjanak. Miután a hamisított útlevelet az embercsempészek felhasználták, az okmányok valódi tulajdonosai többnyire csoportosan elmentek a magyar főkonzulátusra mondván, elvesztették a papírjaikat és hazautazási engedélyt kértek.

A külügyminisztériumnak azonban feltűnt, hogy elszaporodtak a csoportos útlevél elvesztések Törökországban. Emellett a török hatóságok több szírt feltartóztattak hamisított útlevéllel. Így megindult a büntetőeljárás mindkét országban. Ennek lett eredménye hazánkban az a harmincöt magyar állampolgárságú vádlott, akiknek az ügyét most tárgyalták Mosonmagyaróváron. Rajtuk kívül több külföldi részt vett a szervezésben, akik viszont nem kerültek magyar bíróság elé.

A vádlottak közül öten bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt három és négy év közötti végrehajtandó fegyházbüntetést kaptak, amiből kizárták a kedvezmény lehetőségét. Néhányukat kisebb mértékű, vagy felfüggeszett szabadságvesztésre ítéltek embercsempészet miatt. Huszonegy vádlott – akik eladták az útlevelüket – pénzbüntetést kapott. Az ítélet nem jogerős.

Ez is érdekelhet...

Rendőrautóval ment óvodába Adrienn

Különleges ajándékot kapott hatodik születésnapjára a püski Tar