Emelik az építményadót

Emelik az építményadót

- Kategória: Hírek, Közélet

Emelkedik az építményadó mértéke a jövő évtől Mosonmagyaróváron. Erről legutóbbi ülésén határozott a képviselő-testület.

Az emelés oka egyrészt, hogy 2020. első félévben nagy változásokat hoztak a helyi adóztatás tervezésében járvány miatt bevezetett központi intézkedések. Így egyebek mellett az állam elvonta a gépjárműadót, a reklámhordozók után fizetendő építményadóból származó bevételt, az igenforgalmi adót, valamint 2021-től 1 százalékra – Mosonmagyaróváron így felére – csökkentette a kis- és közepes vállalkozások helyi iparűzési adóját. A Kormány az elvonások ellentételezésére, az ennek következtében keletkező veszteség kompenzálása érdekében hozott döntéseket. Eszerint a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települések automatikusan megkapták a teljes kieső összeget. Az ennél nagyobb városok esetében a Kormány egyedi egyeztetéseket tartott. Mosonmagyaróvár kiemelkedő helyi iparűzési adóerőképessége olyan magas, hogy a kormányzat nem látta szükségesnek a bevételkiesés kompenzálását. Emellett az energiaárak nagy fokú emelkedése a költségvetés újragondolását idézte elő, így Mosonmagyaróvár helyi adóztatásának felülvizsgálata, esetleges módosítások eszközölése is szükségessé vált.

Ezek a változások az építményadót érintik. A városvezetés kiemelte: Mosonmagyaróváron 16 éve változatlan adómértékekkel és szinte változatlan feltételek, mentességek biztosítása mellett adóztatják az építményeket. A jelenlegi szabályozás szerint az alábbi építményadó tételeket alkalmazzák:garázs esetén: 300 Ft/m2/év, lakás esetén: 400 Ft/m2/év, minden más adóköteles építmény esetén: 700 Ft/m2/év. Mentesülnek az építményadó alól mindazok, akik ténylegesen (életvitelszerűen) az adott ingatlanban laknak. Tehát lakások esetében kizárólag az albérletbe kiadott ingatlanok után kell fizetni az adót. A jelenlegi helyzet azonban arra ösztönzi a várost, hogy a veszteségek ellensúlyozására módosításokat hajtson végre. A módosítás alapvetően az építményadó piaci változásokra alapozott emelését célozza meg, igazodva a törvényi maximumhoz. Eszerint a jövő évtől az építményadó mértéke garázs esetén: 1 000 Ft/m2/év, lakás esetén: 1 000 Ft/m2/év, minden más adóköteles építmény esetén 1 000 Ft/m2/év lesz.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az