Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

Életet mentett a szén-monoxid érzékelő

- Kategória: Hírek

Ismét életet mentett a szén-monoxid érzékelő a minap, ezúttal Mosonmagyaróváron.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerin az esti órákban a Szent István király úton egy lakásban szólalt meg az érzékelő, amint begyújtottak a cserépkályhába. A kiérkező mosonmagyaróvári tűzoltók mérései szintén igazolták a szén-monoxid jelenlétét. Ezúttal alacsony koncentrációt mértek, mivel az érzékelő időben figyelmeztetett a veszélyre, ezért sérülés nem történt.

A katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül juthat a lakás légterébe. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék visszaáramlik, míg az elhasználódott, nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött átfolyós vízmelegítőkből, gáztűzhelyekből közvetlenül is juthat mérgező gáz a lakásba. Az utólagos gépészeti berendezések, mint a szagelszívó vagy a szárító, valamint az utólagos építészeti átalakítások befolyásolhatják a kéménykör működését, így az épület levegő-ellátottságát is. A nyílt égésterű fűtőberendezések használatakor folyamatosan biztosítani kell a friss levegő utánpótlását.

A mérgezések megelőzése érdekében a nyílt égésterű tüzelő- és fűtőberendezések használata esetén ajánlott egy szén-monoxid érzékelő beszerzése. A katasztrófavédelem által bevizsgált készülékek „pozitív” és „negatív” listája az alábbi linken található:

https://katasztrofavedelem.hu/33883/szen-monoxid-erzekelok

Felhívják a figyelmet arra, hogy a biztonság érdekében csak megbízható készüléket vásároljanak, semmilyen körülmények között ne használják a „negatív” listán szereplő érzékelőket, mert a működésük nem megbízható. Fontos továbbá, hogy ezeknek a készülékeknek szavatossági idejük van, amelyet a gyártó feltüntet a csomagoláson. A lejárati idő után a „pozitív” listáról választva, mindenképpen vásároljanak új készüléket.

Ez is érdekelhet...

Tűzoltókat támogatták

Több mint százezer forintos adománnyal támogatta a Mosonmagyaróvári