Elkerülőt terveznek a halászi út felé

Elkerülőt terveznek a halászi út felé

- Kategória: Hírek, Közélet

A város településrendezési teveinek módosítására több egyéni kérelem és önkormányzati kezdeményezés alapján indult eljárás az idei évben. Ebben szerepel például a halászi utat a Kiserdő utcával összekötő út nyomvonalának módosítása. Az előzetes tájékoztatási szakasz keretében tartottak a közelmúltban lakossági fórumot, aminek eredményét a képviselő-testület is tárgyalta legutóbbi ülésén.

A következő évek tervezett legnagyobb közlekedési beruházása a halászi út összekötése a Kiserdő utcával. Ennek elsődleges célja a magyaróvári belváros tehermentesítése, a meglévő és az újabb lakóparkok forgalmának elvezetése a Városközpont irányába. Az út emellett megoldja az Itató melletti területek feltárást, elvezeti a forgalmat a Strand utcából is. A még beépítetlen területeket feltárja, növelve azok fejlesztési esélyeit. A mintegy másfél kilométeres út nyomvonala a Lajta hídtól a halászi útig tart, nem érinti a már beépített területeket. A Halászi úti csomópontban körforgalom fog kiépülni az új lakóparkok fejlesztőjének finanszírozásával. Az út kialakításához részben új nyomvonalat jelölnek ki, ennek előkészítése zajlik jelenleg.

Az ezzel kapcsoltban tartott lakossági fórumon a Tűzliliom utca lakói szóltak hozzá. Jelezték, hogy a megnövekedett forgalom miatt az utca élhetetlenné vált. A tervezett út kialakítását emiatt teljes mellszélességgel támogatják, de kérik, hogy az új út nyomvonala minél messzebb kerüljön a lakóházaktól. Azt javasolták, hogy az út menjen az erdő közepén keresztül.

Kitley Tibor főépítész válaszában elmondta: az út nyomvonala a lehetőségekhez képest a legmesszebb fog kerülni a lakóházaktól. Figyelemmel kell lenni viszont a meglévő erdőre és közművekre is. Az erdő területét csak minimálisan vehetik igénybe, mivel védett erdőként nyilvántartott. A zajvédelmet a lakóterületek felé valamilyen formában (fal, növényzet) megoldják.

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”