Egyre többen buszoznak

Egyre többen buszoznak

- Kategória: Hírek, Közélet

Mintegy harminc százalékkal nőtt az utasok száma a helyi buszjáratokon az idei első félévben a korábbi időszakhoz képest. A Volánbusz Zrt. erről készült beszámolóját a közelmúltban tárgyalta és fogadta el a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete.

A beszámolóból kiderül: az önkormányzat a város a menetrend szerinti helyi autóbusz közlekedési feladatok ellátására nyilvános pályázatot hirdetett még februárban, ami eredménytelenül zárult. Ezt követően közszolgáltatás ellátására a Volánbusz Zrt.-t bízták meg az új eljárás lebonyolítása és ennek eredményeként az új szolgáltatóval a szerződés megkötéséig tartó időszakra, de legfeljebb az idei év végéig.

A tájékoztató szerint az idei első félévben az elszállított utasok száma 30 százalékkal, mintegy 134 ezer fővel nőtt az előző év azonos időszakához képest. A menetjegyek és bérletek árai az idei évben sem változtak. Menetjegyből több mint 30 ezret váltottak az első félévben, ez lényegesen több az előző évhez képest.

A helyi közlekedésből a társaság viteldíj bevétel az előző év azonos időszakához képest 39 százalékkal nőtt. A menetjegyek nettó árbevétele közel 72 százalékkal, a bérleteké pedig közel tizennégy százalékkal emelkedett. Ezen belül az általános bérletek kereslete csökkent, a kedvezményes utazásoknál a nyugdíjas, illetve a tanuló bérletek bevétele viszont nagymértékben nőtt. Az összvonalas bérletekből 2250 fogyott, ez kis mértékű csökkenés az előző évhez képest. A tanuló bérletek száma viszont több mint a duplájára emelkedett, mint ahogy a nyugdíjas bérletek eladásánál is kis mértékű növekedés tapasztalható.

Ezzel együtt az összes költség és ráfordítás harminckét százalékkal volt magasabb az előző év hasonló időszakához képest.

Mindezeket figyelembe véve a veszteség kompenzációjára több mint 21 millió forintot fizet az önkormányzat erre az időszakra.

Ez is érdekelhet...

Makett kiállítással indul a szezon – Idén ismét Mosonban tartják a Szent István Napokat

„Indul a szezon – Tavaszt várva, nyárra készülve…”