Bezárnak az óvodák, bölcsődék Mosonmagyaróváron, csak összevont gyermekfelügyelet lesz – Különleges intézkedések a Városházán is

Bezárnak az óvodák, bölcsődék Mosonmagyaróváron, csak összevont gyermekfelügyelet lesz – Különleges intézkedések a Városházán is

- Kategória: Hírek

Rendkívüli sajtótájékoztatón ismertette dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármester a koronavírus járvány megelőzése érdekében meghozott polgármesteri rendelkezéseket hétfőn délelőtt.

Az intézkedések közül talán a legfontosabb és legtöbbeket érint, hogy keddtől határozatlan időre bezárják a városi óvodákat és bölcsődéket. Ezen időszak alatt kizárólag gyermekfelügyeletet biztosítanak azok számára, akik semmilyen formában nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét. Hangsúlyozottan kérik a szülőket, hogy csak nagyon fontos, indokolt esetben vegyék igénybe az ügyeletes ellátást. Az ügyelet igénylésénél előnyt élveznek az egészségügyi, gyógyszertári, élelmiszerbolti rendvédelmi szervnél dolgozók, illetve bármely hatóság, vagy közszolgálat dolgozója.
A polgármester elmondta: a bölcsődék esetében egy telephelyre, egy épületbe helyezik az ellátást. Ez pedig a mosoni Micimackó Bölcsőde. Az előzetes szülői felmérések alapján összesen tizenöt kisgyermek megőrzéséről kell gondoskodniuk. Ez két csoportszobában történik majd, ám igény esetén ennél nagyobb létszámot is tudnak fogadni.
Az óvodáknál hasonló a helyzet, itt a Kékcinke és a Bóbita óvodákat jelölték ki erre a célra. Az előzetes felmérések szerint a tíz csoport elegendő lesz a gyermekek ellátására, ám szükség esetén ez is bővíthető. A többi intézményt határozatlan időre bezárják és teljes fertőtlenítést végeznek. A gyermekfelügyeletet az érintett két óvoda dolgozói látják el, ám amennyiben szükséges, más óvodákból oldják meg a helyettesítést.
Fontos, hogy a bölcsődei és óvodai gyermekfelügyeletet is kizárólag abban az esetben vehetik igénybe a szülők, ha előtte írásban nyilatkoznak arról, hogy két héten belül nem jártak külföldön, illetve nincs a közvetlen környezetükben házi karanténban lévő személy.
Dr. Árvay István hozzátette: a Városházán is megelőző intézkedéseket vezettek be. Az ügyfélfogadás csak előre, telefonon egyeztetett időpontban működik. A földszinti portán plexi fallal elválasztott pultot alakítottak ki, így az ügyintéző nem érintkezik az ügyféllel. Ezzel együtt a hivatal munkája továbbra is folyamatos. Igyekeznek azonban az idősebb korosztályhoz tartozó munkatársakat megóvni, így őket egyelőre felmentették a munkavégzés alól, szabadságuk terhére.
A szociális ellátás terén az idősek otthonában már egy hete bevezették a látogatási és kijárási tilalmat, ezt minden érintett tudomásul vette. A nappali ellátás terén hoztak most korlátozásokat. Eszerint az idősek klubjaiba és a Napos Házba egyelőre nem fogadják az ellátottakat.
„A közszolgáltatások továbbra is működnek, így a távhő ellátás és a lakossági hulladékszállítás is.” – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: a személyes ügyfélfogadás mindkét társaságnál, illetve az Aqua Kft.-nél szünetel, az ügyfelek telefonon, vagy online felületen intézhetik ügyeiket. A mosoni piac őstermelői része továbbra is üzemel, az egyéb termékek árusítását azonban egyelőre felfüggesztik.
Az egészségügyi alapellátás és ügyelet továbbra is működik, ám kérik a betegeket, hogy kizárólag indokolt esetben keressék fel a rendelőt, ezzel is minimalizálva az orvos-beteg közvetlen kapcsolatot. Az alapellátásban résztvevő, 65 éven felüli orvosokat pedig mentesítik a munkavégzés alól. Őket fiatalabb kollégáik helyettesítik.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az