Harminchárman indulnának a választáson

Harminchárman indulnának a választáson

- Kategória: Választás

Hétfő óta gyűjthetik az ajánlásokat az áprilisi országgyűlési választáson indulni kívánó jelöltek. Az április 8-ai voksoláson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük. A pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál kell igényelniük az ajánlóíveket.

A megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében csütörtök délutánig összesen harminchárom jelölő szervezet nyújtott be igényt az ajánló ívek iránt. Döntő többségük már át is vette azokat. – tudtuk meg Fehérné dr. Bodó Marianntól, a választási iroda vezetőjétől. Hozzátette: ez idáig egy jelölő szervezet hozta vissza az íveket. A választási bizottság ezt követően ülésezett és határozatával nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP jelöltjét. A választási iroda határozatai és a választással kapcsolatos dokumentumok elérhetők a www.mosonmagyarovar.hu oldalon, a választás menüpont alatt. Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek egyébként március 5-éig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást és aznap délután 4 óráig eljuttatni az íveket a választási irodába.

A választási iroda vezetője arra figyelmeztetett továbbá, hogy a törvény szerint a pontatlanul kitöltött ajánlásokat is elfogadják az ellenőrzés során, amennyiben a választópolgár személyazonossága kétséget kizáróan megállapítható. A pontatlanság csupán kisebb mértékű eltérés lehet, mint például, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, ha több keresztneve közül csak az egyiket írja le. Ezeken túl csekély eltérésnek minősül, ha az ajánló lakcíme településadatát rövidítve tüntette fel, de a település az ellenőrzés során egyértelműen beazonosítható, vagy ha nem jó helyesírással írta le lakcímét. Fontos azonban, hogy a személyazonosítóját helyesen és jól olvashatóan adja meg, valamint írja alá az ajánlását.

A választási plakátok kihelyezésének lehetőségeiről Fehérné dr. Bodó Mariann elmondta: Mosonmagyaróváron a plakátok kihelyezése során a választási eljárásról szóló törvényben foglaltak az irányadók. Eszerint plakát a kampány időszakban – a meghatározott szabályok szerint – korlátozás nélkül elhelyezhető. Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni viszont kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén – a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Választási plakát elhelyezhető a fizetős felületeken – óriásplakáton, hirdetőoszlopokon, egyéb fizetős hirdető berendezéseken -, továbbá a város által térítésmentesen biztosított, ideiglenes háromszög alapú, választási célú hirdető berendezéseken. Város szerte negyven helyen rakott ki ilyen hirdetőtáblát az önkormányzat.

Ez is érdekelhet...

Polgármesterjelöltek Mosonmagyaróváron

Szabó Miklós (MPKE, MM, MMN, MSZP, LMP) „Mi