Harminchárman indulnának a választáson

Harminchárman indulnának a választáson

- Kategória: Választás

Hétfő óta gyűjthetik az ajánlásokat az áprilisi országgyűlési választáson indulni kívánó jelöltek. Az április 8-ai voksoláson jelöltként indulni szándékozóknak ajánlóíveken kell az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást megszerezniük. A pártoknak, jelölteknek az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodánál kell igényelniük az ajánlóíveket.

A megye 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében csütörtök délutánig összesen harminchárom jelölő szervezet nyújtott be igényt az ajánló ívek iránt. Döntő többségük már át is vette azokat. – tudtuk meg Fehérné dr. Bodó Marianntól, a választási iroda vezetőjétől. Hozzátette: ez idáig egy jelölő szervezet hozta vissza az íveket. A választási bizottság ezt követően ülésezett és határozatával nyilvántartásba vette a Fidesz-KDNP jelöltjét. A választási iroda határozatai és a választással kapcsolatos dokumentumok elérhetők a www.mosonmagyarovar.hu oldalon, a választás menüpont alatt. Az egyéni választókerületben indulni szándékozó jelölteknek egyébként március 5-éig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges ötszáz érvényes ajánlást és aznap délután 4 óráig eljuttatni az íveket a választási irodába.

A választási iroda vezetője arra figyelmeztetett továbbá, hogy a törvény szerint a pontatlanul kitöltött ajánlásokat is elfogadják az ellenőrzés során, amennyiben a választópolgár személyazonossága kétséget kizáróan megállapítható. A pontatlanság csupán kisebb mértékű eltérés lehet, mint például, ha valaki nem tünteti fel a doktori címét, ha több keresztneve közül csak az egyiket írja le. Ezeken túl csekély eltérésnek minősül, ha az ajánló lakcíme településadatát rövidítve tüntette fel, de a település az ellenőrzés során egyértelműen beazonosítható, vagy ha nem jó helyesírással írta le lakcímét. Fontos azonban, hogy a személyazonosítóját helyesen és jól olvashatóan adja meg, valamint írja alá az ajánlását.

A választási plakátok kihelyezésének lehetőségeiről Fehérné dr. Bodó Mariann elmondta: Mosonmagyaróváron a plakátok kihelyezése során a választási eljárásról szóló törvényben foglaltak az irányadók. Eszerint plakát a kampány időszakban – a meghatározott szabályok szerint – korlátozás nélkül elhelyezhető. Épület falára, kerítésre plakátot elhelyezni viszont kizárólag a tulajdonos, a bérlő, illetőleg – állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan esetén – a vagyonkezelői jog gyakorlójának hozzájárulásával lehet. Állami vagy önkormányzati hatóság elhelyezésére szolgáló épületen vagy azon belül plakátot elhelyezni tilos. A plakátot úgy kell elhelyezni, hogy az ne fedje más jelölt vagy jelölő szervezet plakátját és károkozás nélkül eltávolítható legyen.

Választási plakát elhelyezhető a fizetős felületeken – óriásplakáton, hirdetőoszlopokon, egyéb fizetős hirdető berendezéseken -, továbbá a város által térítésmentesen biztosított, ideiglenes háromszög alapú, választási célú hirdető berendezéseken. Város szerte negyven helyen rakott ki ilyen hirdetőtáblát az önkormányzat.

Ez is érdekelhet...

Ismét dr. Nagy István lett a képviselő

Elsöprő győzelmet aratott a Fidesz-KDNP az április 3-i