Zöldhulladék elszállítás és társasházépítések napirend előtt

Zöldhulladék elszállítás és társasházépítések napirend előtt

- Kategória: Közélet

Hulladékszállítás, geotermális erőmű, a városközponti közlekedés zsúfoltsága és a Gyöngyös-lakótelepi társasház építések is szóba kerültek napirend előtt a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Az úgynevezett Gyöngyös-lakótelepen élők aggodalmait vetette fel napirend előtt Szabó Miklós (Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület). A képviselő mint mondta: ebben a városrészben lakók a nyár folyamán egy hirdetésben értesültek arról, hogy az egykorii Flexum-telephely területén két, harminckét lakásos társasház épül. A terület lakói elsősorban azt kifogásolták, hogy a tervek szerint az újonnan felépülő társasházakat a Gyöngyös utcán – amit korábban az útalap program keretében részben az ott lakók pénzéből újítottak fel – lehet majd megközelíteni. Az ellenzéki képviselő mint mondta: a probléma megoldása érdekében egyeztető fórum összehívását kezdeményezte a polgármester részvételével. Erre azonban sajnos a mai napig nem került sor.  Dr. Árvay István válaszában kifejtette: nem gondolja, hogy ebben a kérdésben lakossági fórumon kellene a megoldást keresni. Ugyanakkor törekednek arra, hogy a lehető legkevesebb érdeksérelemmel járjon ez a beruházás. Ennek érdekében kérte a hivatal szakembereit, vizsgálják meg itt a közlekedési területek bővítésének lehetőségét. Ennek érdekében megállapodásra törekednek a szomszédos ingatlan tulajdonosával is.

Dr. Kovács Tamás (MSZP) az tudakolta a polgármestertől, miként áll a mosonmagyaróvári geotermális erőmű kivitelezése, illetve mikor írja ki az önkormányzat a távhő szolgáltatásra vonatkozó pályázatot. A képviselő aggályait fejezte ki továbbá a Városközpontban zajló társasház építések kapcsán. Szerinte rövid időn belül közlekedési káoszhoz vezet ez a túlzott beépítés. Ennek elkerülése érdekében parkolóház építését szorgalmazta a városrészben. Dr. Kovács Tamás felvetette továbbá az elmúlt időszakban a hulladékszállítással kapcsolatban országosan felmerült anomáliákat és arra volt kíváncsi, miként érezteti ez hatását Mosonmagyaróváron. Felvetette továbbá a szelektív hulladék – főként zöldhulladék – elszállítása körüli problémákat.

Dr. Árvay István elmondta: a képviselő-testület várhatóan decemberi ülésén határoz a hőszolgáltatás beszerzési eljárásának jóváhagyásáról, ezt követően írhatja ki a pályázatot a Városüzemeltető. A polgármester hangsúlyozta: a Városközpontban épült, vagy épülő társasházak nem rontják, inkább javítják a parkoló mérleget a városrészben. Az új társasházaknál már ugyanis a szigorúbb előírásoknak megfelelően két parkolót kell biztosítani lakásonként. Ezzel együtt az önkormányzat a közlekedési területek mellett is biztosított helyet a parkolásra. A hivatal szakemberei keresik a lehetőséget új parkolóhelyek kialakításának, így például a Károly utcában, a Flesch Központ mögött, vagy a Móra-lakótelepi udvarokban. Emellett vizsgálják parkolólemez megépítésének módját is. A hulladékszállítással kapcsolatban a polgármester kifejtette: nem likviditási problémák, hanem munkaerőhiány miatt fordul elő, hogy esetenként néhány napot csúszik a szelektív hulladék elszállítása. Dr. Árvay István hozzátette: ne ma közszolgáltatás része ugyan, de az önkormányzat idén is gondoskodik a közterületen összegyűjtött zöldhulladék elszállításról. A zsákokba összegyűjtött avart idén két alkalommal, legkésőbb december közepéig elszállítják.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó