„Virtuális szemek” a közbiztonságért

„Virtuális szemek” a közbiztonságért

- Kategória: Közélet

Több mint hét éve építették ki a jelenlegi térfigyelő-, illetve rendszám felismerő kamerarendszert Mosonmagyaróváron. Korábban a rendőrség felügyelte a kamerák képeit, az elmúlt év végétől azonban – mondván „ több szem többet lát” – az önkormányzati rendészet munkatársai is nyomon követhetik a térfigyelők felvételeit.

Azt megelőzően ugyanis csak a Kápolna téren – a mosoni piac területén – üzemelő kamerák képei voltak láthatók a rendészek irodájában. Ráadásul ezen tizenhat kamerából mára mindössze hat üzemképes, mivel az akkori pályázat keretei között annak csak a kiépítésére kötöttek szerződést, a karbantartására viszont nem.

Az elmúlt év végi fejlesztéssel a korábbiak mellett további huszonkilenc térfigyelő kamera képét tudják nyomon követni és szükség esetén visszanézni a közterület felügyelők. – tudtuk meg Nagy Mihálytól, az önkormányzati rendészet vezetőjétől. Elmondta: ezzel elsősorban a rendszer folyamatos működésének ellenőrzését tudták előmozdítani, mivel korábban többször előfordult, hogy kapacitás hiányában a kamerákat csak egy bűneset, vagy szabályszegés kapcsán ellenőrizték és akkor derült ki, hogy nem működnek. Ennek lehetősége most gyakorlatilag nullára redukálódott ugyanis a rendészet munkaideje alatt folyamatosan figyelik a térfigyelők által továbbított felvételeket és meghibásodás esetén azonnal jelezik azt a szolgáltató felé.

Nagy Mihály hozzátette: az elmúlt hónapok tapasztalatai kedvezőek, hiszen számos esetben sikerült a kamerák képei alapján felkutatni egye-egy bűneset elkövetőjét a biciklilopástól kezdve, a garázdaságokon át a segítségnyújtás elmulasztásos balesetig. Mivel a város térfigyelő kamerái nagyban hozzájárulnak a közrend, közbiztonság és a közlekedés biztonságának megszilárdításához, ezért a továbbiakban – szorosan együttműködve a rendőrséggel és az önkormányzattal – a hálózat alapját képező sávszélesség növelését és a hibás vagy korszerűtlen kamerák cseréjét tűzte napirendre a rendészet. Ez a munka már el is kezdődött, jelenleg zajlik a régi, elavult kamerák cseréje. Emellett szeretnék bővíteni is a rendszert, így például a kórház előtti területen, vagy a 86-os főút bevezető szakaszán tervezik újabb térfigyelők felszerelését. Nagy Mihály kiemelte: a távlati cél egy olyan komplex, megbízható rendszer kiépítése és működtetése, ami a nap huszonnégy órájában, folyamatosan tudnak figyelni. Erre a tervek szerint – a társszervekkel közösen – lehetőség lesz az egykori Kaiser-épületében a közeljövőben kialakítandó új irodában.

A rendészet vezetője hozzátette: a térfigyelő rendszer mellett hatékonyan működik az a két mobil kamera is, amiket a szelektív hulladékgyűjtő szigeteknél szoktak elhelyezni. Az elmúlt évben mintegy harminc esetben tudtak feljelentést tenni a kamerák képei alapján illegális szemetelés miatt.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti