Várják még az adományokat, hogy kevésbé fájjon a szúrás

Várják még az adományokat, hogy kevésbé fájjon a szúrás

- Kategória: Közélet

Noha jól halad a gyűjtés, szükség van még adományokra ahhoz, hogy sikerüljön megvásárolni a Karolina Kórház gyermekosztálya számára az úgynevezett vénakereső lámpát. Az eszköz a kétéves Kiss-Baranyi Beliánhoz hasonló betegeken segítene, hogy kevésbé legyen fájdalmas a folyamatos gyógykezelés.

Tavaly ősszel kezdődött gyűjtés a mosonmagyaróvári Karolina Kórház javára egy úgynevezett vénakereső lámpa megvásárlására. Az adománygyűjtést a kétéves Kiss-Baranyi Belián szülei indították el. A kisfiú egy veleszületett betegségben, vérzékenységben szenved. Ezért heti két, esetenként három alkalommal van szüksége kezelésre. Ez egy vénás injekció beadását jelenti, ami gyakorlatilag egész életét végig fogja kísérni. A sorozatos kezelések alkalmával szembesültek szülei azzal, hogy vannak esetek, amikor sokadszorra sem sikerül vénát szúrni. Baranyi Veronika, a kisfiú édesanyja azt mondja: ez nem az egészségügyi dolgozók hibája, ám nagyon megviseli a kicsit és ilyenkor a szükséges gyógyszer sem kerül be a vérébe. Ez újabb kockázatot jelent Belián mindennapjaiban, mivel éppen olyan mozgékony és eleven, mint a társai. Viszont ha elesik és megüti magát, nála hatványozott a bevérzés mértéke. A Vein Viewer Flex nevű eszköz láthatóvá teszi azokat a vénákat, amelyek mélyebben húzódnak és szinte lehetetlen kitapintani, viszont a készüléknek a segítségével könnyen megszúrhatók. Ezért kezdeményeztek gyűjtést a szülők, akik a környéken számos helyen raktak ki adománygyűjtő dobozokat. Sajnos ezek közül kettőt a benne lévő pénzzel együtt ismeretlenek elloptak. A gyűjtésben sokat segítettek az édesapa motoros barátai is. Emellett a kórház alapítványának számlájára is sokan ajánlottak fel kisebb-nagyobb összegeket erre a célra. A széleskörű összefogásnak köszönhetően több mint 1 millió forint gyűlt már össze, ám még további adományokra van szükség a 2 millió forintos eszköz megvásárlásához.

DSC_2908

A vénakereső lámpát az eszköz forgalmazója, a Greiner Bio-One Hungary Kft. még tavaly ősszel kipróbálásra kölcsön adta a Karolina Kórház gyermekosztályának. A cég egyébként 200 ezer forinttal a gyűjtéshez is hozzájárult. A műszer azóta  is Belián mellett számos betegnek segít a kórházban. Éppen ezért lenne fontos, hogy megvásárolhassák a készüléket.

Amint azt dr. Bertalan István főigazgató elmondta: ezzel a speciális eszközzel azokat a kis ereket is megtalálják, amiket a hagyományos módon tapintani nem lehet. Különösen akkor fontos ez, amikor egy betegnél rendszeresen kell vénát szúrni. Minden szúrással kis heg képződik a vénafalon, ami átmenetileg, vagy akár véglegesen is megszünteti helyben az áramlást, lehetetlenné téve a vérvételt, vagy gyógyszer beadását. Ezzel a műszerrel ki tudják rajzolni a véna szakaszokat, így a legkisebb fájdalommal és biztonsággal elvégezhető a szúrás. A főigazgató hozzátette: a vénakereső lámpát elsősorban a gyermekosztály kis betegei számára szeretnék megvásárolni, ám amennyiben szükség van rá, a kórház más részlegein is használják majd.

Az adományokat a Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete Lakosságának Egészségügyi Ellátásáért Alapítvány számlájára (számlaszáma: 11737076-20050980) várják.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti