Újra éledhet a Mofém-kultúrház

Újra éledhet a Mofém-kultúrház

- Kategória: Közélet
Hosszú ideje áll kihasználatlanul a korábban szebb napokat látott egykori Mofém-kultúrház, miközben állaga folyamatosan romlik. A létesítmény évtizedekkel ezelőtt szerves része volt a Mofém-telepiek életének, működött itt mozi, színház, ifjúsági klub, könyvtár, de még disco is. A városrészben élők közül sokakat kellemes emlékek fűznek a kultúrházhoz és aggódva várják, mi lesz a számukra szinte kultikus helynek számító épület sorsa. Most úgy tűnik, végre történik előrelépés a hasznosítást illetően. Az önkormányzatnak ugyanis komoly tervei vannak az egykori kultúrházzal.

DSC_1079

 Látogatóközpont lehet: Virtuális túra és öko pánikszoba

Az ingatlan egyelőre a Mofém-gyár tulajdona, ám a város már folytatott tárgyalásokat a céggel a megvételéről. – tudtuk meg Árvay István polgármestertől, aki azt is elárulta, hogy „Szigetköz Öko-mobil” néven látogatóközpont kialakítását tervezik az egykori Mofém-kultúrház épületében. A polgármester elmondta: beruházás során megvalósulna az épület komplex helyreállítása és átalakítása, illetve akadálymentesítése. Ennek során elvégeznék a tető javítását, az épület statikai megerősítését, falbontásokat, illetve építéseket, burkolásokat, egyéb javításokat. Megtörténne az energetikai felújítás is, a teljes körű homlokzati hőszigeteléssel, a lapostető és a födém szigetelésével, nyílászárók cseréjével, valamint az épületgépészeti korszerűsítésekkel.

Árvay István hozzátette: az épület mintegy 100 millió forintos vételára mellett a becslések szerint 300 millióba kerülne a felújítás és a látogatóközpont kialakítása. Ezért a beruházáshoz támogatásért pályázott az önkormányzat, jelenleg ennek elbírálására várnak. A jövő évi költségvetés összeállításakor mindenképpen számolnak az ingatlan megvásárlásával. A tervek szerint a leendő látogatóközpontban számos élményelem várja majd az érdeklődőket. Lesz például kerékpár, evezős és gyalogtúra szimulátor, amivel a természetjárás különböző formái élhetők át beltéri körülmények között, speciális élményekkel kiegészülve. Így például a bicikli szimulátoron kerekezhetünk előre kiválasztott szigetközi helyszínek között, majd átszállhatunk az evezősbe és hajózhatunk a Mosoni-Dunán, vagy akár az Öreg-Dunán is. A gyalogtúra során a legszebb erdőket járhatjuk sorra egy futópadon sétálva, vagy kocogva. A mozgássérültek számára pedig egy speciális kerekesszékes szimulátort helyeznek üzembe. A szimulátoros teremben a falakon óriási szigetközi panoráma fotón rengeteg különös felfedezni való természeti érték várja majd a látogatókat. A tervek szerint kialakítanak továbbá egy mobil ability pályát is, ahol bárki kipróbálhatja a kerekesszékesek életének nehézségeit.

DSC_1074

A meglévő színházteremben – annak átalakításával – a Szigetköz természeti értékeit bemutató rövidfilmet vetítik majd a látogatóknak. Az épület egyik lapos tetős szárnyán pedig egy igazi zöldtető – rajta élőhelyekkel – kialakítását tervezik. „Kezedben a Földünk és a jövőnk!” néven egy pánikszoba is várja majd a látogatókat, aminek a kultúrház mellett egy világháborús óvóhely ad majd otthont. Lesz továbbá sötétszoba, ahol mindenki kipróbálhatja, mit érzékelnek a külvilágból a látássérültek, az épületet övező udvaron pedig öko-kert is kapcsolódik majd a létesítményhez. Sőt, egy különleges öko-mobil eszközök pályáját is kiépítenek az udvaron, ahol különféle környezetbarát járműveket lehet kipróbálni.

A polgármester elmondta: a látogatóközpont kialakítása mellett egyéb közösségi funkcióknak is helyet biztosítana az épület. A színházterme például hiánypótló lehetne a városban, hiszen jelenleg nincs ekkora méretű helyiség bálok, vagy hasonló rendezvények megtartásához. De akár a helyi színjátszó társulat is jó hasznát vehetné az épületnek.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit