Több takarmány kellett a fagyban

Több takarmány kellett a fagyban

- Kategória: Közélet

Az idei szokatlanul hideg tél nehéz helyzet elé állította az erdei vadat és lényeges többlet kiadást jelentett a vadásztársaságoknak is az etetés. Az utóbbi időben megnőtt a vadbalesetek száma is a környéken.

Az elmúlt időszakban a hóréteg és fagyos föld miatt a szarvasok, őzek, vaddisznók és egyéb állatok nehezen jutottak természetes táplálékhoz, ezt takarmánnyal kellett pótolni. Talán a nagy hideg lehetett az oka annak is, hogy a mostani télen a szokásosnál jóval több vadelütés történt a Mosonmagyaróvár környéki utakon. Az elmúlt időszakba összesen tizenöt ilyen balesethez hívták a rendőröket. Ezek döntő többsége az elmúlt hónapban történt. – tudtuk meg Zwickl Krisztiántól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársától. Elmondta: szerencsére a balesetek mindegyike személyi sérülés nélküli volt, többször jelentős anyagi kárral jártak, ráadásul az esetek szinte mindegyikénél a vad elpusztulásával járt az ütközés. A legtöbb vadelütés a 86-os főúton, illetve a Rajka felé vezető 150-es úton történt, de többször hívták a helyszínelőket a szigetközi útra is emiatt.

DSC_3130

Valószínűleg nem a nagy hideg miatti élelemkeresés miatt történt a szokásosnál több vadelütés. – vélekedik dr. Kovács Péter, a Szigetköz Vadásztársaság elnöke. Mint mondta: ilyenkor a vad kevesebbet mozog, inkább az etetők környékén marad, hogy minél kevesebb energiát használjon. Az elnök szerint a vadelütésekbe inkább az játszhatott közre, hogy a téli időszakban nagyobb a „mozgás” az erdőben. A fakitermelések, ággyűjtések miatt sokan járnak a területen, ami megzavarhatja az állatokat, ezért keresztezik gyakrabban a közutakat. A társaság területén egyébként ezen a télen mindössze egy vadelütés történt januárban, amikor egy őz futott autó elé. A Szigetköz Vadásztársaság már korábban tett lépéseket a vadbalesetek elkerülése érdekében. A forgalmas 1-es főút mentén szereltek fel vadriasztó fényvisszaverőket. Az így létrehozott úgynevezett fényalagút eltereli a vadat az útról. A Magyarországon úttörőnek számító kezdeményezés beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a vadásztársaságnak azóta nem jelentettek vadelütést ezen a szakaszon.

Dr. Kovács Péter hozzátette: az idei, szokatlanul hideg tél nagy feladat elé állította a társaságukat is. Az átfagyott földben és a hótakaró alatt kevesebb élelmet találtak az állatok. Emiatt a szokásosnál több mint másfélszer több takarmányt raktak már ki az etetőkbe. Több mint 400 mázsa kukoricát, 250 mázsa silót, 230 mázsa cukorrépát, 80 mázsa őztápot és 100 mázsa árpát. Az elnök kiemelte: mindez jelentős többlet terhet ró a társaságra, ám fontos számukra a megfelelő takarmányozás, hiszen nem csupán vadászatot, sokkal inkább vadgazdálkodást folytatnak a területükön. A gondoskodásnak is köszönhetően a vadállomány egészségesen átvészelte a szokatlanul hideg telet. A társaság bizakodóan néz a jövőbe, hiszen sikerült megtartani korábbi, mintegy 16 ezer hektáros területüket, így hosszú távra tudnak tervezni és tovább folytatni az eddigi vadgazdálkodást.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint