Több parkolót és zöldet írtak elő

Több parkolót és zöldet írtak elő

- Kategória: Közélet
illusztrációillusztráció

Több ponton is módosította az önkormányzat képviselő-testülete Mosonmagyaróvár helyi építési szabályzatát. A változtatások nem titkolt szándéka, hogy némileg visszafogják egy-egy telken a beépítések intenzitását, illetve enyhítsék az egyre súlyosabbá váló parkolási problémákat. A módosításokat Kitley Tibor, városi főépítésszel vettük sorra.

Elmondta: az egyik legfőbb változás, hogy megemelték a lakásokhoz tartozó előírt parkolók számát. Az országos szabályozás egy parkolóhelyet követel meg lakásonként. A helyi rendelt eddig is ennél valamivel szigorúbb volt, a társasházban lévő lakások számától függően, sávos rendszerben írta elő a szükséges parkolókat. Mostantól azonban minden lakáshoz másfél parkolóhelyet kell kialakítani. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy negyven lakásos társasház esetén eddig ötven parkoló volt az előírás, az új szabályozás szerint viszont már hatvanat kell kialakítani a telken belül. A főépítész hozzátette: a módosítás elfogadását megelőző partnerségi egyeztetés során még az ingatlan beruházóknak sem volt kifogása a szigorítás ellen.

illusztráció
illusztráció

További változás, hogy kisvárosi építési övezetben – ahol egyébként nincs korlátozva az egy telken kialakítható lakások száma – az előírt legkisebb zöldfelület arányát húszról huszonöt százalékra emelték. Ennek valóban zöldfelületnek kell lennie, nem tartozhat bele például a gyepráccsal kialakított parkoló. Ugyancsak módosították a szabályozást annak érdekében, hogy családi házas övezetekben ne létesülhessenek ott nem kívánatos, nagyobb befogadóképességű munkásszállók. Ennek érdekében úgy változott a szabályozás, hogy kertvárosi építési övezetben szállás jellegű épület legfeljebb négy, kisvárosi övezetben pedig nyolc szoba egységgel létesíthető. Kivétel ez alól a Cserháti utca – Malom-ági Lajta – Lajta által határolt terület (azaz a termálfürdő környéke), ahol egyébként is jellemzően szálláshelyek működnek.

Szigorították továbbá a kertvárosi övezetben építhető szintek számát. Ebben az övezetben ugyanis a 6,5 méteres megengedett épület magasság mellett a jogszabály lehetőséget termet – bizonyos megkötések mellett – akár háromszintes épület létesítésre is. Az új helyi szabályozás azonban legfeljebb két terepszint feletti szint építését engedélyezi.

Ez is érdekelhet...

Újabb több milliós támogatás a mentőállomásnak

Mintegy 4,5 millió forintnyi összegben támogatta két helyi