Tanévkezdés kicsit másként

Tanévkezdés kicsit másként

- Kategória: Közélet

Szigorú protokoll szerint ugyan, de gyakorlatilag hagyományos formájában kezdődött meg az új tanév kedden. Így történt ez a mosonmagyaróvári Móra-iskolában is. A bevezetett különleges intézkedésekről és az első két nap tapasztalatairól kérdeztük dr. Makk Zoltán igazgatót.

Az iskolák vezetői már korábban  megkapták azt a járványügyi intézkedési tervet, amellyel a kormány biztosítani akarta a szeptember elsejei iskolakezdést. A szigorú feltételeket tartalmazó protokoll alapján alakították ki aztán az egyes intézmények sajátosságaira a járványügyi eljárásrendeket. A mosonmagyaróvári Móra-iskolában is ezen ajánlások figyelembevételével kezdték meg az új tanévet.

„A legfontosabb, hogy szigorú szabályok mellett ugyan, de a lényegében a hagyományos módon kezdhettük meg az új tanévet.” – hangsúlyozza dr. Makk Zoltán igazgató. Elmondta: részletes járványügyi intézkedési tervet dolgozta ki a központi járványügyi protokoll alapján. Úgy vélik, ezek betartásával biztosítható, hogy a tanítás az elkövetkezendő időszakban iskolai keretek közt folyhat.
„Intézményünk tanulói, diákjai, valamint pedagógusai és oktatói közvetve több ezer emberrel állnak napi szintű kapcsolatban. Ezért különösen fontosnak tartjuk, hogy mindent megtegyünk a hatékony koronavírus elleni védekezés érdekében. Intézményünkben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást végeztünk. A biztonságos környezetet rendszeres fertőtlenítő takarítással teremtjük meg.” – emelte ki az igazgató.

Dr. Makk Zoltán hozzátette: az intézkedések fontos eleme, hogy a szülőket nem engedik be az iskolába. Az elsősöket is csak a bejáratig kísérhetik. Az évnyitó ünnepség is rendhagyó módon történt. Az első évfolyamosok egy szülő kíséretében vehettek részt az ünnepségen. A többi tanuló a saját osztálytermében felvételről nézhette meg az ünnepi műsort, ezt követően pedig az iskolarádión hallgathatták meg az igazgatói beszédet. Ebben részletesen ismertették a járvány elenni védekezéssel kapcsolatos szabályokat.
Ezen szabályok közt szerepel például, hogy a tanítási órákon, foglalkozásokon a maszk viselése lehetséges, de nem kötelező a tantermen kívül tartózkodás idején viszont kötelező a szájat és az orrot eltakaró maszk viselése. Az iskola bejáratainál gondoskodtak a vírusölő hatású kézfertőtlenítőről, ami használata szintén kötelező. A zsúfoltság elkerülése érdekében négy helyen történik a tanulók beengedése az iskolába, illetve tanítás után a hazamenetel. A diákoknak – a korosztálynak megfelelő szintű – részletes tájékoztatást adtak személyes higiéne alapvető szabályairól. Nagy figyelmet fordítanak továbbá az intézmény tisztaságára. Napi többszöri takarítás történik a termekben, a folyosókon és a mosdókban.

Dr. Makk Zoltán elmondta: az első két nap tapasztalati kedvezőek. A gyerekek és szülők is egyaránt betartják a szabályokat. „Mindenki közös érdeke ez, hiszen így nagyobb az esély arra, hogy viszonylag a hagyományos keretek között tudjuk végigvinni ezt a tanévet.” – hangsúlyozta az igazgató.

Ez is érdekelhet...

Veszélyesek is lehetnek a nutriák – Egyre nagyobb a számuk a városban

Aranyosak, szelídek és egyre többen vannak a városban.