Tallós Prohászka Istvánra emlékeztek

Tallós Prohászka Istvánra emlékeztek

- Kategória: Közélet

Immár két évtizedes testvérvárosi kapcsolat fűzi össze Somorját és Mosonmagyaróvárt. A csallóközi kisvárosból és környékéről a kitelepítések során kerültek lakosok Mosonmagyaróvárra és környékére, a hajdani Moson vármegye és Pozsony megye határváltozásai során. S a Duna szabályozása miatt is szakadtak meg testvéri, baráti, és kereskedelmi kapcsolatok, a két összetartozó régió „távolra” került egymástól. (Gondoljunk csak a magyar oldalon fekvő Tej­faluszigetre, és a ma Somorjához tartozó Tejfalura. Ez a két település valaha egy volt.)

A rendszerváltást követően aztán az újraszövődő kapcsolatok hivatalossá váltak, megtöltődtek igazi tartalommal, a két város szervezetei, intézményei is szorosra fűzték azokat.

Mosonmagyaróvárt és Somorját azonban összekapcsolja az a Tallós Prohászka István, aki odaát született, s az újró­nafői szanatóriumban halt meg 1974-ben. Munkássága mindkét városban közismert, Somorján kiállítótermet neveztek el róla, Mosonmagyaróváron művészeti társaság viseli nevét.

Mint minden évben, az idén is megemlékeztek róla születése napján a két város vezetői, s a magyaróvári temetőben lévő sírján koszorút helyeztek el.

sír

Balassa Tamás felvételei

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit