Szép mosoly egy nap alatt, vagyis az azonnali fogimplantáció

Szép mosoly egy nap alatt, vagyis az azonnali fogimplantáció

- Kategória: Közélet

A mai fogorvoslás igen eredményes a fogmegtartó kezelések terén, azonban bizonyos esetekben már csak a fogeltávolítás jöhet szóba. A hiányzó fog nagyon zavaró lehet, akár esztétikai, akár rágófunkció vagy akár hangképzési szempontból is. Ha már egyszer rászántuk magunkat a fogpótlásra és az implantáció, azaz egy műfog beültetése mellett döntöttünk, szeretnénk minél hamarabb túlesni a beavatkozáson és örömmel, korlátozások nélkül használni azt. Ennek lehetőségéről és részleteiről kérdeztük Dr. Marton Zoltán implantológust, a Marton.Dental Fogászat vezető fogszakorvosát az új rendelőjükben.

– Pontosan mit takar a fogászati implantátum fogalma?

– Ha a foghiány pótlására a páciens nem szeretne a két szomszédos fog lecsiszolásával hídpótlást készíttetni, úgy a legjobb megoldás a kihúzott vagy hiányzó fog helyére egy műgyökér, másnéven implantátum beültetése. Ehhez általában az eltávolítás után három hónapos gyógyulási idő szükséges. Ez idő alatt az állcsont regenerálódik, a fog helye becsontosodik, így alkalmassá válik a beültetésre, ám az implantáció után szintén minimum három hónap kell ahhoz, hogy az implantátum becsontosodjon, és egy végleges fogpótlás elkészülhessen.

– Van lehetőség arra, hogy a több hónapos várakozást elkerüljük?

– Ezt a több hónapos fogatlan időszakot akár egy napra is le lehet csökkenteni, ha a körülmények lehetővé teszik: ez az úgynevezett azonnali implantáció. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az anatómiai szituáció megengedi, azaz nincs olyan gyulladás, fertőzés a kihúzásra ítélt vagy már hiányzó fog körül, amely lehetetlenné tenné a beültetést, a rendkívül kíméletesen elvégzett foghúzással egy időben sor kerülhet egy műgyökér beültetésére. Ezzel lényegében a fog helyén beinduló gyógyulás, csontosodás már az implantátum beépítését is elvégzi.

– Az azonnali implantálásnak milyen más jótékony hatása is van?

– Az eljárásnak számos előnye van. Egy beavatkozással megtörténik az összes olyan lépés, amely sebbel, kellemetlenséggel jár és érzéstelenítést igényel (foghúzás, implantátum-beültetés). Emellett lényegesen lerövidül a teljes és végleges helyreállítás időtartama, és a kihúzott fog helyén megakadályozható a csontszövet és a lágyszövetek felszívódása, lényeges deformálódása. Nem elhanyagolható az sem, hogy az esztétikailag kritikus frontterületeken gyakran az implantátum segítségével az ideiglenes fogpótlás már aznap felhelyezhető, így a páciensnek egy napot sem kell fogatlanul eltöltenie.

– Tehát a szép mosoly egy nap alatt valóság és nem csak mese?

– A Marton.Dentalnál mindez valóság. Annak, aki az implantálás mellett dönt, nem kell attól tartania, hogy hiányos fogazattal kell akár hetekig élnie. Már a beavatkozás napján mosolyogva távozhat rendelőnkből.

Marton.Dental Fogászat

info@marton.dental

www.marton.dental

+3630 461 8818, +3696 951 046

(X)

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó