Szélmalomharc a szemetelők ellen

Szélmalomharc a szemetelők ellen

- Kategória: Közélet

Erdősávba borított építési törmelék, vagy több tucat gumiabroncs. Árokparton, vagy a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékén lerakott háztartási hulladék. Illegális szemétlerakásokkal sajnos városszerte találkozni, a külterületeken éppúgy, mint a forgalmas belvárosban.

A probléma nem Mosonmagyaróvár sajátossága, hanem országos szintű, mindenhol küzdenek ezzel a nemkívánatos jelenséggel. Szélmalomharcnak tűnik azonban a hatóságok, hivatalok és civil szervezetek megfeszített küzdelme az illegális szemetelés ellen. Sokan ugyanis így próbálnak néhány ezer forintot spórolni maguknak, miközben milliós kiadásokat okoznak ezzel az adófizetők pénzéből. Az emberek tisztességes többségét mélységesen felháborítják az ilyen cselekedetek és felmerül bennük a kérdés: miként lehetne ezt megszüntetni? Ugyancsak így vannak ezzel a hivatalok, hatóságok is.

DSC_8102 DSC_8107

„Ötmillió forintot költött tavaly az önkormányzat a tájsebészeti programra, azaz az illegális hulladéklerakók felszámolására. Sajnos ennek az összegnek a többszöröse sem lenne elég ahhoz, hogy mindenhonnan eltüntettessék a szemetet.” – hangsúlyozza Németh Andrea, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi szakembere. Elmondta: az önkormányzat megbízásából a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. végzi ezt a munkát, ami nem csupán a hulladék elszállítását és ártalmatlanítását jelenti, hanem a terület rendbetételét is. Az elmúlt évben összesen közel háromszáz köbméter hulladékot szedtek össze a város különböző pontjain. Gyakorta találtak háztartási hulladékkal teli zsákokat, lomokat, gumiabroncsokat, építési törmeléket és sajnos néha veszélyes hulladékot is. Előfordultak évek óta visszatérő helyszínek, mint például az 1-es főút mellett az úgynevezett fehérhídi vasúti átjárónál, a levéli út mellett, az egykori szemétdomb mellett, vagy a feketeerdői úton a Háromtölgy kápolna környékén. Emellett belterületeken is találtak számos illegális hulladék lerakást, többek között Mosonban az Iskolai utcai üresen álló önkormányzati telken, a Huszár Gál utcában, vagy a Wittmann-parkban. Sajnos sok esetben találkoznak a kertvárosi részekben azzal, hogy a levágott füvet, gallyakat a folyópartra borítják ki. Ez amellett, hogy vízügyi szempontból káros, még nagyban rontja a városképet is.

Németh Andrea hozzátette: az illegális lerakók felszámolása idén is folytatódik. Erre idén is 5 milliót különített el a város. Ebben az évben kiemelt figyelmet kapott az ipartelepi városrészben az úgynevezett Bagolyvár környékének rendbetétele. A lakóépületek körüli terület önkormányzati tulajdonú,  a korábbi,  már elköltözött, ismeretlen lakók által elhagyott szemetet szállíttatták el. A terület rendezését követően a mostani lakók vállalták rendben tartását, valamint ők is segítettek saját erőből a hulladék ártalmatlanításban. Emellett sajnos számos egyéb helyszínen volt szükség a hulladék lerakások felszámolására. A munka az elkövetkezendő hónapokban is folytatódik és sajnos úgy tűnik, szükség is lesz rá.

DSC_8116

Megalakulása óta egyik fő feladata az illegális szemetelés felszámolása az önkormányzati rendészetnek. A közterület felügyelők napi rendszerességgel járják a várost, hogy feltérképezzék a problémás helyet, amikből sajnos akad rengeteg. – mondja Nagy Mihály, a rendészet vezetője. Hozzátette: a térségben tapasztalható munkaerőhiánnyal ők is küzdenek, ami nagyban hátráltatja az illegális szemeteléssel szembeni hatékony fellépésüket is. Nagy Mihály szerint elsősorban a fejekben kellene rendet tenni, hogy senkinek ne jusson eszébe az erdősávokba, árokpartra, vagy éppen a szelektív gyűjtőszigetek környékére kivinni a szemetet. Már pedig ez utóbbi fordul elő a leggyakrabban. Kamerákkal, figyelő szolgálatokkal próbálják a rendészek elejét venni az ilyen szemeteléseknek. Gyakorta fordul elő, hogy háztartási hulladékot, lomokat raknak ki a szelektív gyűjtőedények mellé. A közterület felügyelők próbálnak minden esetben adatokat gyűjteni, ami elvezeti őket a szemét tulajdonosához. Ez sok esetben sikerrel is jár, ilyenkor megteszik a szükséges intézkedéseket.

DSC_8124 DSC_8128

Nagy Mihály hozzátette: gyakorta tapasztalják, hogy illegális munkásszállásokról hordják ki a szemetet a szelektív szigetekhez. Az illetékes hivatalok és hatóságok bevonásával sok esetben felléptek már ilyen esetekben. Megdöbbentő, hogy sokszor a szomszédos utcából, vagy házakból hordják ki az emberek szinte saját portájuk elé a szemetet. – tette hozzá a rendészet vezetője. Nagy Mihály elmondta: továbbra is kiemelt feladatuk az illegális hulladék lerakások megszüntetése, ám szerinte ebben átütő eredményeket csak úgy érhetnének el, ha több hatóság és hivatal bevonásával külön „egységet” hoznának létre erre a feladatra. Ám még ennél is hatékonyabb lenne az emberek tudatformálása.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának