Parkolás, vár felújítás és emlékhely a laktanyában

Parkolás, vár felújítás és emlékhely a laktanyában

- Kategória: Közélet

Hajléktalanok a lépcsőházban, városközponti szemetesek, az aréna körüli parkolás, a vár felújítása és az ipartelepi park rendbetétele is szóba került napirend előtt a képviselő-testület csütörtöki ülésén.

Napirend előtt ezúttal is számos kérdést szegezett a polgármesternek dr. Kovács Tamás a képviselő-testület szerdai ülésén. A szocialista városatya elsőként azt vetette fel, hogy több megkeresést kapott a Móra-lakótelepen élőktől, miszerint gyakorta hajléktalanok költöznek be a panelházak alagsori folyosóira. A képviselő szerint az önkormányzatnak ellenőrző csoportot kellene felállítania a helyzet kezelése érdekében. Dr. Kovács Tamás az UFM Aréna körüli parkolással kapcsolatos aggályait is kifejtette, utalva arra, hogy a minap rendezett makett kiállítás során a környező utcák is megteltek a várakozó autókkal. A képviselő felhívta továbbá a figyelmet a városközponti hulladéktárolók körül gyakorta kialakuló áldatlan állapotokra. A városatya kifogásolta, hogy a Gazdász és Brigád utcák felújításánál miért nem várják meg, amíg befejeződik a társasházak építése, így a teherautók nem tennék tönkre az új burkolatot.

DSC_5801

Dr. Árvay István válaszában kifejtette: nem általános jelenség, hogy a panelházak alagsorába beköltöznek a hajléktalanok. Ez azonban a társasházak belső ügye. A makett kiállítás az eddigi legnagyobb rendezvény volt az arénában. Olyan helyet sehol sem tudnak biztosítani a városban, ahol mintegy 2500 autó parkolását biztosítani lehet. Így volt ez a rendezvény korábbi helyszínén is. Ezzel együtt keresik a lehetőségeket, miként lehet bővíteni a sportcsarnok körüli parkolók számát. A városközponti hulladékgyűjtőkről a polgármester elmondta: a lakók számának megfelelő edényeket kellene igényelnie a társasházaknak. A rendészet külön feladatául kapta az ilyen esetek felderítését és dokumentálását, valamint, hogy felhívják a lakóközösségek figyelmét a megfelelő méretű hulladékgyűjtő biztosítására. A Gazdász utca felújítását követően nem engednek majd be a területre, az építkezés idejére, ideiglenesen a Platánsor felől hajthatnak majd be ezek a járművek.

DSC_5799

Jávor Miklós napirend előtt az Ipartelepen, a Főkapunál lévő park felújítását szorgalmazta, valamint azt kifogásolta, hogy a vár felújításának terveit előzetesen nem ismerhette meg a képviselő-testület. Dr. Árvay István elmondta: az önkormányzat minden évben egy nagyobb zöldfelület felújítását tervezi be a költségvetésbe, idén ez a Zsidanics-park rendbetétele lesz. A Gyári utca felújítását követően várhatóan jövőre kerül sor a Főkapunál lévő parkra. A polgármester hangsúlyozta: számára is meglepő és felháborító volt, hogy a várost kihagyták a vár felújítás terveinek előkészítéséből. A városvezető utalt a Mosonvármegyében megjelent írásra, ahol kifejtette ezzel kapcsolatos véleményét. Hozzátette: reméli, hogy ez a beruházás valóban szolgálja majd a helyi turizmus érdekeit, nem úgy, mint az évekkel ezelőtti várpince felújítása.

A képviselők a napirendek sorában tárgyalták és fogadták el egyhangúlag az önkormányzat gazdasági társaságinak beszámolóját az elmúlt évi tevékenységükről. Ugyancsak egyhangúlag szavazták meg a Hansági Múzeum és a Huszár Gál Városi Könyvtár munkájáról szóló beszámolót is. A testület döntött a pénzügyi és ügyrendi bizottság új tagjának megválasztásáról. Erre azért volt szükség, mert a bizottság eddigi külsős tagja, Csáki Zsuzsanna lemondott tagságáról. Helyette Rode Attilát választották meg. Véleményezte a testület a Bolyai-iskola intézményvezetői álláshelyére beérkezett pályázatot is. Az iskola vezetésre egyedül Bernáth Rita nyújtott be pályázatot, a jelöltet a testület támogatta.

Sürgősséggel került a képviselők elé és döntöttek pályázat benyújtásáról az ipartelepi egykori határőr laktanyában egy ’56-os emlékhely kialakításra.

 

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit