Olvasói levelek

Olvasói levelek

- Kategória: Közélet

Valaki mondja meg…!

Hetek óta nem tudok rájönni, hogy a magyaróvári postától a kórház előtti forgalmi csomópontig miért nincs kitéve tájékoztató tábla a Bécs felé haladó autósoknak. Van ugyan két nagy tábla (a volt Szent Flórián Szállodánál és a Régi vámház téren), de azok csak a Győr, Budapest irányába tartó autópályához és a Csorna, Szombathely felé tartó 86-os főútra irányítják el őket. Így azután úgy tűnik, mintha a magyaróvári belvárosból sem autópályán, sem az 1-es számú főúton nem lehetne az osztrák fővárosba eljutni. Az autós a posta irányából kimehetne az 1-es főútra a Szent Imre utcán (a bíróság sarkával srégen átellenben), s ha ezt elmulasztja a Régi vámház tér elején is, de egyetlen tábla sem erősíti meg abban, hogy jó úton jár. Viszont a kórház előtti lámpás csomópontnál még a helyet nem ismerőnek is úgy tűnik, hogy itt az utolsó alkalom a Hegyeshalom felé vezető 1-es útra kanyarodni. Ekkor a tilalom ellenére jobbra kanyarodik a lámpánál. A lámpa zöld jelzésénél az elsőbbsége tudatában a zebrára lépő gyalogost a frász kerülgeti, amikor gyanútlanul elindul a túloldalra – abban a hitben, hogy balról nem jöhet autó –, s egyszer csak elé kanyarodik egy kamion vagy más jármű. Az utóbbi napokban kétszer majdnem elgázoltak az így szabálytalanul jobbra kikanyarodó autók. A Bécs felé vivő autópályára való eljutást ezen a szakaszon egyetlen tábla sem jelzi. A kint lévő két nagy tábla szerint erre csak az M 1-es autópálya Budapestre vezető szakaszára és a 86-os főútra lehet autózni, Bécs felé nem!

Még egy zavaró körülményre figyeltem föl itt. A lámpás csomópont után a Kossuth Lajos utcára illetve a 86-os főútra kanyarodó autósok egy része a Flexum üzletház előtt tanácstalanul megáll a zöld jelzés után 9-10 méterre, mert azt hiszi, hogy a kerékpáro­soknak áthaladást tiltó piros neki szól. Tessék kipróbálni, az autóból nem látszik a piros jelzésben lévő kerékpár ábrája. Így az óvatosabbja megáll, s éppen akkor indulna el, amikor a kerékpárosoknak zöldre vált a lámpa. Szerencsére ebből azért nem lett eddig baleset, mert az óvatosságból fölöslegesen álló jármű mögött a helyet ismerő, idegesen dudáló és integető autósok arra késztetik a vezetőt, hogy tovább hajtson. Ki tud a helyzeten segíteni, mielőtt végzetes baleset történik?

T.L.

 

Mosonmagyaróvár szeretlek!

Szeretném persze a Mosonmagyaróvári Városi Televízió némely műsorát is nézni, de ezt csak több órás háttér-televíziózás után tudom megtenni, mert nem ismerem a helyi tv programját. Bekapcsolom tehát a televíziót 17-18 óra tájban, s várom a tudósításokat, híradót, beszélgetéseket stb., hogy a nekem megfelelőt kiválaszthassam. Gyakran a friss műsor helyett már többször megnézett ismétléseket látok, s lemaradok az újdonságokról. Valamikor a Mosonvármegye című lap közölte a helyi tv programját, nem lehetne ezt most is néhány sorban megtenni? Vagy legalább az állandóan ismétlődő programok mellett a közbeesők műfaját közölni, hiszen belátom, hogy 2-3 hétre előre nem lehet konkrét nevekkel és helyszínekkel közölni a várható riportokat.

– l –

2015/4

 

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit