Nem lesz elég a zöld rendszám az ingyenes parkoláshoz- Fizetni kell már a várakozásért a Futura előtt

Nem lesz elég a zöld rendszám az ingyenes parkoláshoz- Fizetni kell már a várakozásért a Futura előtt

- Kategória: Közélet

A helyi parkoló rendelet módosításáról döntött legutóbbi, rendkívüli ülésén a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete. Az eddig hatályban lévő rendelet 2018-tól érvényes módosítása szerint díjmentességet élveznek a zöld rendszámmal ellátott környezetkímélő gépkocsik. A vonatkozó kormányrendelet szerint ebbe a kategóriába bele tartoznak az elektromos, valamint a nulla emissziós gépkocsik. Így például az elektromos gépkocsi fogalmába sorolják a tisztán elektromosan hajtott autókat, a külső energiaforrásból feltölthető, tisztán elektromosan legalább 25 kilométer megtételére képes plug-in hibrid gépkocsikat, valamint a hatótávnövelő belsőégésű motorral felszerelt, de akkumulátorról elektromosan legalább 50 kilométer megtételére képes elektromos autókat is.

Az ezen kategóriákba sorolható – városban eddig díjmentesen parkoló – gépkocsik egyre növekvő számára való tekintettel, valamint a környezettudatosság erősítése érdekében döntött most az önkormányzat a díjmentes parkolási kategóriába sorolt gépkocsik körének szűkítéséről a tisztán elektromos meghajtású, 100 százalékban emisszió mentes kibocsátású gépkocsikra. A díjmentes parkolás további feltételeként előírják a parkolók üzemeltetőjénél történő előzetes regisztrációt annak érdekében, hogy a – a rendszám színétől függetlenül – a díjmentes parkolás igénybevételére jogosult gépkocsik ellenőrzése megtörténhessen. A regisztráció folyamatának kidolgozása, valamint a minél szélesebb körű tájékoztatás érdekében a díjmentességet módosító rendelkezések októbertől lépnek hatályba.

Módosították továbbá a Futura előtti parkolókat illetően is. Az élményközpont előtt és mellett található 37 parkolóhelyeken eddig díjmentes volt a várakozás, amit az önkormányzat szerint a továbbiakban nem indokolt fenntartani. Díjmentes várakozásra továbbra is lehetőség van a Futura Élményközpont melletti murvás területen, valamint a Fehér Ló Közösségi ház mögött. Az érintett parkolók augusztustól már díjkötelessé váltak.

A rendelet módosítása érintette az elektromos töltőállomások működését is. A Bástya utcai parkoló területén, valamint a Futura Élményközpont mellett a Jedlik Ányos Terv – Elektromos töltőállomás alprogram pályázat keretében alakítottak ki elektromos töltőket. Ezen llomások üzemeltetését jelenleg az önkormányzattal kötött szerződés alapján egy vállalkozás végzi. Az elektromos töltőállomások üzemeltetésének önkormányzat általi átvétele folyamatban van, ennek megtörténtéig indokolt volt ezek igénybevételét szabályozni az energiafogyasztás díjának csökkentése, valamint a töltőállomásokat használók körének szűkítése érdekében. Ennek megfelelően döntött a testület arról, hogy az elektromos töltővel felszerelt parkolóhelyeket a környezetkímélő gépkocsik a töltés idejére, maximum 2 óra időtartamban vehetik igénybe díjmentesen. A gépkocsi vezetője köteles az elektromos töltőállomás igénybevételének megkezdése esetén a töltés megkezdés időpontját – a szélvédőn jól látható helyen – jelezni.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint