Nehezen bírja a csatorna az egyre intenzívebb zivatarokat

Nehezen bírja a csatorna az egyre intenzívebb zivatarokat

- Kategória: Közélet

Az egyre intenzívebb heves zivatarok gyakorta okoznak problémát a csapadékvíz elvezetésben Mosonmagyaróvár néhány pontján. Ezeken a helyeken nem, vagy csak nagyon nehezen folyik el az esővíz, aminek oka az elvezető csatornarendszer dugulása, kapacitásának vége, vagy például a betemetett árkok. Nagy esőzések idején a szennyvízhálózatot is rendkívüli mértékben megterhelik az illegálisan csatornába kötött csapadékvíz bevezetések.

Közel ötven kilométernyi zárt rendszerű csapadékvíz elvezető csatorna hálózza be Mosonmagyaróvárt. A rendszer karbantartása folyamatosan ad munkát az  Aqua Kft.-nek, ennek ellenére többször fordulnak elő dugulások, vagy éppen azért önt el az esővíz egy útszakaszt, mert a csatorna nem bír a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadékkal. – tudtuk meg Csapó Imrétől, a társaság ügyvezetőjétől. Elmondta: a csapadékvíz elvezetésnek két módja van. Egyrészt a nyílt, felszíni elvezetés, ezek az útmenti árkok. Ezen a területen jellemzően a termőföld alatt kavics található, ami nagyon jó vízelvezető képességgel bír, ezért is találhatók városszerte szinte mindenhol szikkasztó árkok. Sajnos azonban egyre több helyen a lakók illegálisan betemetik ezeket és parkolót alakítanak ki a ház előtt. Emiatt ott esőzések idején rendszeresen megáll a víz az utcán.

Csapó Imre hozzátette: az zárt rendszerű csapadékvíz elvezető csatornát az Aqua Kft. üzemelteti, ami folyamatosan ad feladatot a munkatársainak. Napi szinten kell karbantartani, takarítani a rendszert, ennek ellenére többször alakulnak ki dugulások. Problémát okoznak, hogy az egyre intenzívebb heves esőzések, hiszen a rendszer nem ilyen rövid idő alatt nagy mennyiségben lehulló csapadékra van méretezve. Annak ellenére, hogy például helyenként két méter átmérőjű csövek is gondoskodnak a csapadék elvezetéséről, ilyen heves zivatarok esetén nem bírja a rendszer a hirtelen lehulló esővel. Főként a Városközpontban jellemző ez a probléma.

Az ügyvezető hangsúlyozta: sajnos gyakorta fordul elő a szennyvíz csatornára illegálisan kötött csapadékvíz bevezetések. A rendszert nem erre méretezték, ezért nagy esőzések idején óriási mértékben megterhelik a hálózatot, ami üzemzavarokat okoz. Sokszor nem is annál az ingatlannál ömlik vissza a szennyvíz, ahol az illegális bekötés történt, hanem a néhány házzal arrébb, legalacsonyabban fekvőnél. Az ilyen esetek megelőzése érdekében az Aqua Kft. folyamatosan próbálja feltérképezni ezeket a helyeket és felhívni a figyelmet a szabálytalan bekötés veszélyeire.

csatorna

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó