Ne adjunk esélyt a bicikli tolvajoknak!

Ne adjunk esélyt a bicikli tolvajoknak!

- Kategória: Közélet

Egy mondás szerint kétféle ember van: akitől loptak már el biciklit és akitől majd fognak. Sajnos ez az állítás igaz Mosonmagyaróváron is. Ahogy a jó idő beköszöntével újra előkerülnek a biciklik, úgy sűrűsödnek meg ismét a lopások is.

Tökéletesen biztos módszer sajnos nincs a bicajok védelmére, hiszen a tolvajok kreativitása szinte végtelen, ám akár már néhány apróság is elég ahhoz, hogy ne legyünk a kerékpárlopások áldozatai. – hangsúlyozza Pápai Gyula őrnagy, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadója. Elmondta: sajnos városszerte és a környező településeken is jellemzőek a biciklilopások. Tipikus helyszín nincs, de gyakoriak az ilyen bűncselekmények a vasútállomáson és a nagyobb bevásárlóközpontok környékén.

Az őrnagy hozzátette: a megelőzés szempontjából a legfontosabb, hogy megbízható zárat válasszunk. Ennek értéke körülbelül a bicikli árának tíz százaléka kel, hogy legyen. A tapasztalatok alapján sajnos sokan megveszik a több százezer forintos biciklit, ám annak védelméről nem gondoskodnak megfelelően. Az olcsóbb zárakat a tolvajok feltűnés nélkül, néhány másodperc alatt elvágják és már viszik is az értékes kerékpárokat. A nagyobb biztonságot nyújtó zárral már jelentős macera megbirkózniuk, így rendszerint ezeket a bicikliket nem próbálják ellopni.

Pápai Gyula hangsúlyozta: a megfelelő zár mellett ugyanolyan fontos a bicikli regisztrációja is. Sok esetben egy lopás alkalmával a tulajdonosok a kerékpárnak csupán a színét, esetleg típusát tudják megmondani a tulajdonosok. Fontos lenne azonban az egyedi azonosítók ismerete is. Éppen ezért érdemes a bicikliről több fotót készíteni, amin például látszik a váz száma is. Még nagyobb biztonságot nyújt a regisztráció. Ezért hozta létre az Országos Rendőr-főkapitányság a Bike safe nyilvántartást. Az ilyen regisztráció során a kerékpár minden adatát rögzítik egy adatlapon – szín, típus, gyártó, gyártási szám, jellegzetességek – majd fényképeket is készítenek. A közelmúltban Mosonmagyaróváron is végeztek az adatbázisba történő regisztrációt, de bárki megteheti ezt az Interneten is.

Az őrnagy hozzátette: mindezek mellett nagyon fontos, hogy a biciklit soha, egyetlen pillanatra sem szabad őrizetlenül, hagyni. Tovább növelheti a biztonságot, ha jól látható, forgalmas helyet keresünk a kerékpár elhelyezésére. Mindig valamilyen biztosan rögzített tárgyhoz – biciklitároló, lámpaoszlop, pózna – zárjuk le a kerékpárt.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának