Megyei elismerés a Kühne Fúvószenekarnak

Megyei elismerés a Kühne Fúvószenekarnak

- Kategória: Közélet

A városi kerékpáros közlekedés veszélyei, a szalézi épülete, illetve a köztisztasági problémák egyaránt szóba kerültek napirend előtt a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete csütörtöki ülésén. A tanácskozás kezdetén adták át a Kühne Fúvószenekar részére a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjat.

A megyei önkormányzat közgyűlése Mosonmagyaróvár polgármesterének javaslatára a 2018-ban a Győr-Moson-Sopron Megye Szolgálatáért díjat Kulturális Tagozatban a Kühne Fúvószenekarért Alapítvány részére ítélte oda. A díj átadására mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete  februári ülésének kezdetén  került sor. A díjat és a vele járó oklevelet Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke nyújtott át a Kühne Fúvószenekarért Alapítvány képviseletében Vámos Gábor zenekari elnök, koncertmester részére.

A tanácskozáson napirend előtt kért szót Goda Bálint (LMP), aki a helyi kerékpáros közlekedés néhány nehézségére, veszélyre hívta fel a figyelmet. A képviselő kifogásolta, hogy a Magyar utca egy szakaszán a biciklis közlekedésre fenntartott részre virágtartó edényeket raktak. Felhívta továbbá a figyelmet a Kossuth Lajos és Bauer Rudolf utcák kereszteződésének veszélyére, ahol több kerékpáros baleset is történt már az elmúlt időszakban. A városatya szorgalmazta itt egy jelzőlámpás csomópont létesítését. Dr. Árvay István válaszában kifejtette: a Magyar utcai virágládákról már kaptak bejelentést és intézkedtek az illetékeseknél, hogy hárítsák el a forgalmi akadályt. A virágtartókat az ott zajló házfelújítás miatt rakták át a kivitelezők a biciklisávba. A polgármester hozzátette: a Kossuth Lajos utcában valóban nem biztonságos a kerékpáros közlekedés. Éppen ezért kezdeményezték már többször az út kezelőjénél kerékpár sáv kialakítását, illetve jelzőlámpás csomópontok létesítését. Ez idáig azonban erre nem került sor, ám továbbra is folyamatosan napirenden tartják a kérdést.

Dr. Kovács Tamás (MSZP) napirend előtt a szalézi épületének megmentése érdekében szólalt fel. Mint ismeretes, a tulajdonos kezdeményezte az épület helyi védettségének eltörlését. A szocialista képviselő szerint fontos lenne a város épített örökségének megvédése. Dr. Kovács Tamás felvetette továbbá a helyi köztisztasággal kapcsolatos aggályait, szerinte nagyobb propagandát kellene folytatni a városlakók szemléletformálására ez ügyben. A képviselő szerint problémát jelent az is, hogy – főként a Városközpontban – a társasházak a szükségesnél kisebb méretű hulladékgyűjtő edénnyel rendelkeznek, ami idő előtt megtelik, így a szemét a kukák mellé kerül. Dr. Árvay István elmondta: a szalézi épülete magántulajdonban van, amivel a tulajdonosa szeretné végre kezdeni valamit. Ezért kezdeményezte az önkormányzatnál a helyi védettség eltörlését. Ebben a közeljövőben a szakbizottság, majd a testület dönt. A város köztisztaságával a polgármester sem elégedett, éppen ezért növelik az erőfeszítéseiket ennek javítása érdekében, hogy a szemetelők helyett összeszedjék a hulladékot. ennek érdekében egyebek mellett a Városüzemeltetőnél jelenleg zajlik egy olyan kombinált jármű beszerzése, ami a járda és útseprés mellett egyéb köztisztasági célokra is használható. A polgármester hozzátette: valóban sok helyen kevésnek bizonyulnak a kihelyezett hulladéktárolók, a társasházak ezzel próbálnak spórolni. Sajnos azonban az önkormányzatnak jelenleg nincs jogosultsága ennek felülbírálására és nagyobb hulladékgyűjtő edények kötelezésére, ám kezdeményezték ennek felülvizsgálatát az illetékes hivatalnál.

Ez is érdekelhet...

Veszélyesek is lehetnek a nutriák – Egyre nagyobb a számuk a városban

Aranyosak, szelídek és egyre többen vannak a városban.