Logopédus kerekasztal

Logopédus kerekasztal

- Kategória: Közélet

A Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mosonmagyaróvári Tagintézményében logopédus kerekasztalt szerveztek a szakemberek. Jankóné Aranyosi Erika szervező logopédus ötletét az egész szakmai munkaközösség támogatta.

A rendezvényre november első napjaiban került sor, melyre óvodapedagógusokat hívtak meg. Tizenkét intézményből húsz óvónő érkezett a programra, a szakszolgálat munkatársait a vezetőségen kívül két kolléga képviselte a logopédusok mellett.

A találkozás prevenciós céllal jött létre, olyan témákkal, amelyek előkészítik az óvodás gyermekeket az iskolai életre. Az intézmény logopédusai a munkájukat szerették volna megismertetni az óvónőkkel. Mindennek az öt évesek szűrővizsgálata adott aktualitást.

A program során bemutatták a Szól-e? szűrő-eljárást, melyet Péter-Héderi Veronika ismertetett. Bemutatták a különböző fejlesztési lehetőségeket a különböző területeken. Szó esett a grafomotorikáról, a helyes ceruzafogásról melynek fejlesztési lehetőségeiről Jankóné Aranyosi Erika beszélt. Szőkéné Vincze Ildikó tolmácsolásában a beszédészlelés, beszédmegértés témáról halhattak az érdeklődők. A vizuális figyelem és a térbeli viszonyok fontosságáról Szücs Ádám beszélt. Érintették a mozgás-beszéd integráció területét is, melyről Gelencsérné Takács Flóra tartott előadást. Szóba került az is, hogy mekkora jelentősége van a hallásproblémák korai felismerésének, erről Hallod-e? címmel Keresztes Éva tartott előadást.

Az óvónők hasznos internetes oldalak címét is megkapták, melyek segítséget nyújthatnak fejlesztő munkájuk során. Ezeket Sári Mónika gyűjtötte össze az érdeklődők számára.

A rendezvénynek pozitív visszhangja volt, hiszen a prevenció jelentőségét az óvodák is fontosnak ítélik, tudva azt, hogy az öröklött képességek a fejlesztési folyamat révén alakíthatóak készségekké. Amennyiben elmarad a hatékony fejlesztés, könnyen kialakulhatnak tanulási vagy éppen magatartási zavarok a gyermekeknél.

A szervezők célja az volt, hogy az óvodai foglalkozások tudatos tervezéséhez és vezetéséhez segítséget nyújtsanak az elméleti háttér bemutatásával, illetve a gyakorlati tanácsok, feladatok átadásával.

Zimmerer Anita

2015/19

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint