Kultúra határon innen és túl

Kultúra határon innen és túl

- Kategória: Közélet

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata szervezésében került sor augusztus 21-én a Futura Élményközpontban arra a testvérvárosi work-shopra, melynek témája a fesztiválszervezői tapasztalatok megosztása volt. A résztvevőket – Piotrkow Trybunalski, Beregszász, Sepsiszentgyörgy, Szenc, Somorja kulturális szervezéssel foglalkozó szakembereit, önkormányzati képviselőket – dr. Árvay István polgármester, mint házigazda köszöntötte.

Előtérben a lengyel szamai résztvevők (1)

Nagy érdeklődés övezte Knop Ildikó projektkoordinátor, a Városimázs Iroda munkatársa prezentációját, a 2021-ben az Európa Kulturális Fővárosa címért Székelyföld nevében pályázóként induló Sepsiszentgyörgy képviseletében. Az értékek bemutatása mellett az összefogást és a különböző nemzetiségek közötti közös nyelv és az egyéni és közösségi identitás megértésének elősegítését emelte ki. Céljuk a feszültségek csökkentése, melyek az identitások különbözőségéből, el nem fogadásából adódó feszültségekből fakadnak, a céljukat ebben határozzák meg. Az előkészültek minden fázisát – miként választott szlogenjük is hirdeti, komolyan gondolják.

Csiszár Péter ügyvezető a Flesch Nonprofit Kft-t mutatta be, majd a Szent István Napok koncepcióját ismertette. Lengyel testvérvárosunk Turisztikai Központjának vezetője, dr. Blazej Cecota irodájuk turisztikai szervező munkájába adott betekintést. Működésüket évi 20 ezer euros költségvetésből valósítják meg, jelentős anyagi és promóciós támogatást ad még részükre a helyi sörgyár és egyéb vállalkozások, de nagymértékben számíthatnak önkéntes civil segítők közreműködésére is. Nagy figyelmet fordítanak a különböző kultúrák – lengyel, német, skót, orosz, zsidó, roma, görög, stb. – összetalálkozására, a fiatalok bevonására és városuk kultúrájának, történelmének megismertetésére.

A somor­jai Pomlé Fesztvál hangulatát hozta magával Szerda Tamás projektkoordinátor, aki elmondta, Szüreti Ünnepség továbbgondolásából született a kétnapos fesztivál, melynek testvérvárosaik is aktív fellépői. Ma minden marketingtámogatást megragadnak a rendezvény népszerűsítése érdekében, mely mára a Pozsonyban lakók számára is kedveltté vált. Karnevál jellegű családi nagyrendezvények kerülnek megrendezésre Szencen, ahol most az Almafesztivál, a Nagy Nyári Fesztivál mellett a Napfényes Fesztiválra készülnek. Az új kezdeményezés a modern fesztiválszervezés jegyében zajlik, az alkotó és befogadó közötti együttműködésre épül, s kortárs bábszínjátszás, az utcai színjátszás, a mozgásszínház seregszemléje lesz, ahol magyar és cseh alkotók is bemutatkoznak vendégként. Jana Zilincová a Szenci Művelődési Ház munkatársa és Ivica Fra­neková, a Labirintus Galéria vezetője ismertette az új program előkészületeit.

Vizsy-Gombosi Lilla

(A felvételeken Knopf Ildikó és Bedő Krisztina, valamint a lengyel résztvevők láthatóak.)

2015/14

 

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint