Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat és a baleseteket! – A biciklit tolva van csak elsőbbség a gyalogátkelőnél

Közlekedjünk okosan, csökkentsük a dugókat és a baleseteket! – A biciklit tolva van csak elsőbbség a gyalogátkelőnél

- Kategória: Közélet

Portálunkon több alkalommal foglalkoztunk már Mosonmagyaróvár egyre súlyosbodó közlekedési problémáival. A drasztikus ütemben növekvő gépjármű forgalomhoz a meglévő úthálózat egyre kevésbé elegendő. Emiatt gyakorta – főleg a reggeli és délutáni csúcsforgalom idején – alakulnak ki torlódások város szerte. Rovatunkban a város közlekedés szempontjából kritikus pontjait járjuk végig Rácz Tamás gépjármű szakoktató segítségével. A szakember konkrét példákon keresztül próbál jó tanácsokkal szolgálni olvasóinknak, amik alkalmazásával enyhülhet a zsúfoltság és torlódás az adott útszakaszon, csomópontban.

Ezúttal az úgynevezett „telezöldes” jelzőlámpás csomópontokat, illetve a biciklisek helyes közlekedését vesszük sorra. Rácz Tamás elmondta: az egyik ilyen hely a városban a Szent István király út, illetve a Mosonyi Mihály és Határsor utcák kereszteződése. Itt az egyenesen áthaladó, vagy jobbra kanyarodó járműveknek van elsőbbsége balra fordulni szándékozókkal szemben. A forgalom gyorsítása érdekében azonban a balra kanyarodóknak érdemes kimenni egészen a kereszteződés közepéig és ott megvárni, amíg elhalad a szemből érkező. A másik ilyen csomópont a Kossuth és Ostermayer utcák találkozásánál van, ám ez annyiban különbözik a másiktól, hogy itt eltolt fázisban kapnak zöld jelzést az egymással szemből érkező járművek. Erre azért volt szükség, mert korábban számos baleset történt ebben a kereszteződésben a hagyományos telezöldnél.

Rácz Tamás kiemelte: egyre több biciklissel találkozni Mosonmagyaróvár útjain, akik közül sajnos sokan szabálytalankodnak, balesetveszélyes helyzeteket előidézve ezzel. Gyakorta fordul elő például a Cserháti Sándor utcában, hogy noha van kiépített kerékpárút, többen mégis az úttesten tekernek. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy ahol nincs bicikliút, ott szorosan az úttest szélén kell kerekezni, a járdán azonban tilos. Sokszor fordulnak elő balesetveszélyes helyzetek amiatt, hogy a biciklisek a gyalogátkelőhöz érve gyalogosnak gondolják magukat és egyszerűen áthajtanak, nem ritkán körültekintés nélkül. Pedig itt nincs elsőbbsége a biciklisnek, ez csupán akkor illeti meg, ha leszáll és áttolja a kerékpárt. A szakoktató felhívta a figyelmet továbbá a gyalogosok biztonságos közlekedésére is. Mint mondta: fontos, hogy a kijelölt gyalogátkelőn se lehajtott fejjel, a telefont nyomkodva menjünk át, hanem kellő körültekintéssel, meggyőződve arról, valóban megadták-e az elsőbbséget. Különösen igaz ez a Szent István király útra, vagy a Fő útra, ahol négy sávon közlekednek a járművek és gyakran előfordul, hogy míg az egyik sávban megáll az autó, a mellette érkező lassítás nélkül áthajt.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának