Közel tizennégyezer látogatót fogadott tavaly a Hansági Múzeum

Közel tizennégyezer látogatót fogadott tavaly a Hansági Múzeum

- Kategória: Hírek, Közélet

Mozgalmas évet zárt tavaly a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum. Rengeteg programot, kiállítást szerveztek és a látogatók száma is lényegesen emelkedett.

Az elmúlt esztendőt meghatározta, hogy 2022-ben ünnepelték a múzeum megalapításának száznegyvenedik évfordulóját. – mondja Czuppon Tamás, igazgató. Hozzátette: a jubileum alkalmából nagyszabású időszaki kiállítást rendeztek. Itt bemutatták az elmúlt száznegyven év fontosabb történéseit, valamint számos olyan régészeti leletet, néprajzi és egyéb tárgyat is kiállítottak, amit eddig még nem láthatott a nagyközönség. Megemlékeztek továbbá azokról, akik az elmúlt közel másfél évszázad során igazgatták az intézményt.

Nagy érdeklődés kísérte az elmúlt évben a „XX. századi traumák” című időszaki kiállítást is, amit egy magyar-osztrák közös pályázat segítségével tudtak megvalósítani. A tárlaton az első világháborútól az 1956-os forradalomig mutatták be a fontosabb történelmi eseményeket Mosonvármegyében elő emberek személyes emlékeivel.

Az igazgató elmondta: az időszaki kiállítások mellett tavaly is megszervezték a hagyományos programjaikat, így például a múzeumi estéket, kézműves foglalkozásokat, vagy nyári táborokat. Ezekre óriási volt az érdeklődés, szinte minden rendezvény teltházzal zajlott. Országos szinten is kiemelkedő mértékűek az intézmény múzeumpedagógiai programjai. Minden korosztály számára szerveznek különféle foglalkozásokat, az óvodásoktól egészen az egyetemistákig. A helyi intézmények örömmel élnek ezzel a lehetőséggel. Czuppon Tamás kiemelte: a látogatottsági adatokon jól látszik, hogy a járvány miatti korlátozások feloldása után az emberek szívesen tértek vissza a múzeumba, érdeklődtek a kulturális programok iránt. Az elmúlt évben mintegy 14 ezer látogató fordult meg a múzeumban, ez a szám meghaladja a korábbi évek átlagát. November óta esküvői helyszínként is működik a Cselley-ház díszterme. Eddig több ceremóniát is tartottak már itt, a visszajelzések alapján tetszik a házasulandóknak ez a helyszín.

Az idei évben is folytatódnak a már megszokott programok a Hansági Múzeumban. Az idei évtől a Cselley-ház galériáit is megnyitják egy-egy időszaki kiállítás számára. A tervek közt szerepel zarándoklattal kapcsolatos időszaki tárlat rendezése a múzeum és környékbeli gyűjtők anyagaiból. Egy kézműves kiállítás is várja majd a látogatókat, ahol a különféle mesterségeket mutatják be.

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó