Csaknem tízszeresére nőtt a közvilágítás költsége

Csaknem tízszeresére nőtt a közvilágítás költsége

- Kategória: Hírek, Közélet
illusztrációillusztráció

Elsősorban a közvilágítás költségeinek növekedése nehezíti idén a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. működését. Emellett az üzemanyagárak drasztikus drágulása is lényeges többletkiadást jelent. Ennek ellenére idén sem lesz fennakadás a városüzemeltetésben.

Amint azt Kosár Tibor ügyvezető elmondta: az elmúlt évben a társaság gazdálkodását is jelentősen befolyásolták az energiaválság okozta áremelkedések és ez a 2023-as elképzeléseket is jelentősen átformálta. Hozzátette: óriási kihívás az energiaárak extrém változásai mellett két olyan tevékenység folyamatos végzése, mint a közvilágítás biztosítása és a távhőszolgáltatás. A jelenlegi kilátások alapján ezek költsége eddig nem tapasztalt mértékben növekszik. Ugyancsak nem elhanyagolható tényező, hogy a városfenntartási tevékenység során az üzemanyag-felhasználás is jelentős, így az erre fordított összeg is többszörösére emelkedik. A többletkiadásokat sajnos nem fedezi teljes mértékben, hogy a város megemelte az alapfeladatok finanszírozási keretét. Ebből elsősorban a közvilágítás során jelentkező rendkívüli költségnövekedést finanszírozzák. Éppen ezért minden üzletág fejlesztési terveiben elsődleges szempont a takarékosság.

Az ügyvezető kiemelte: a közel 500 millió forintos többletkiadás jelentős részét a közvilágítás adja, ami csaknem tízszeresére emelkedett a korábbiakhoz képest. A költségek csökkentése érdekében a közvilágításban is energiaracionalizálásban gondolkodnak. A ledesítés lehetőségét vizsgálják, hogy mekkora költségcsökkentés lenne elérhető, illetve ez milyen mértékű beruházással járna, mikorra térülne meg. A spórolásban az is napirenden van, hogy bizonyos helyeken esetleg minden második világítótest égne. Vizsgálják a lehetőségeket, mivel, mekkora megtakarítás érhető el.

A cégvezető hangsúlyozta: az alapfeladatok ellátásának biztosítása az önkormányzati támogatás mellett az egyéb tevékenységből származó bevételekből történik majd.

Ez is érdekelhet...

Állami elismerések a nemzeti ünnep alkalmából

A nemzeti ünnep alkalmából többen is kaptak rangos