Közel egymilliárd az utakra

Közel egymilliárd az utakra

- Kategória: Közélet

Csaknem egymilliárd forintot költ idén az önkormányzat az úthálózat fejlesztésére. Mintegy húsz út, illetve útszakasz újul meg ebben az évben. Köztük a Gyári és a Honvéd utca is teljes hosszában.

Folytatódik az elmúlt években megkezdett útépítési program idén is Mosonmagyaróváron. Az ezzel kapcsolatos kivitelezési és tervezési munkákra csaknem egymilliárd forintot költ ebben az évben az önkormányzat. A tervezett felújításokat dr. Árvay István polgármesterrel vettük sorra. Elmondta: folytatják az útalapos pályázathoz kapcsolódó kivitelezéseket, így idén megépül a Hajnalka, a Lajtaszer, az Eötvös Lóránd, a Mély, a Klapka György, a Paál László, a Könyves Kálmán, a Fazekas Mihály, az Elza, a Tiszavirág, az Enge János és a Vadvirág utca, illetve a Ruff Andor tér, valamint egy Károly utcai járdaszakasz.

DSC_4413

Az elmúlt évről áthúzódott az Alsóötház, a Felsőötház, a Vasutas és a Viola utcák építése, valamint a Barátság utcai járdaépítés. Az idei év egyik legnagyobb beruházása lesz a Gyári és a Honvéd utca teljes rekonstrukciója. Az útépítéseket megelőzi a közművek – elsősorban a szennyvíz csatorna – felújítása. A Honvéd utcában a jelenlegi légvezetékeket a földbe fektetik. Az utca díszburkolatot kap, valamint a belváros hangulatának megfelelő dísz közvilágítást is kiépítenek. A Gyári utcában az útépítés mellett az egyik oldalon parkolókat is kialakítanak. Idén is folytatódik a marás-aszfaltozás módszerrel történő útfelújítás. Erre 50 millió forintot különítettek el, amiből a tervek szerint megvalósul a Mosonyi Mihály utca Szent István király út és Aranyossziget utca közti szakaszának rendbetétele, továbbá néhány kisebb mértékű útfelújítás. A polgármester hozzátette: idén megterveztetik a Malom-ági Lajta parti sétány építését a magyaróvári belvárosban. A Kiserdő utcai Lajta híd második forgalmi sávval bővítése szintén tervezési-engedélyezési feladatok része. Így a következő évben már számolni lehet ennek kivitelezésével is. Több csomópont, illetve forgalomtechnikai felülvizsgálatot is terveznek idén. Így például a Terv és a Szekeres Richárd, a Bauer Rudolf és a Kossuth Lajos, valamint a Hanság és a Kossuth Lajos utcák kereszteződéseiben.

DSC_4442

Dr. Árvay István elmondta: több ingatlan fejlesztést is tervezetek 2017-re. Elkülönített keret áll rendelkezésre például a Gulyás Lajos Kollégiumban lévő központi konyha kialakítására. Három éves stratégiában gondolkodva, az önkormányzat fenntartása alatt maradt intézmények felújítására a korábbiknál nagyobb keretösszeget, évi 100 millió forintot biztosítanak. Ezen felül idén folytatódik a városháza felújítása, megvalósul a Pálffy-villa rekonstrukciója, valamint rendbe teszik a Hunyadi-iskola egykori kollégiumát is. A jelenleg üresen álló ingatlant a felújítást követően a tervek szerint turistaszállóként hasznosítják majd. Ugyancsak az idei fejlesztési elképzelések közt szerepel az egykori szovjet laktanyában közel száz férőhelyes munkás hotel kialakítása. A mintegy 320 millió forintos beruházást részben pályázati támogatásból finanszíroznák.

A zöldterületek felújításánál kiemelt feladat idén a Zsidanits-park rendezése, illetve a Templom utcai társasház belső udvarának teljes megújítása.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklós: „A város érdeke felül fogja írni a pártérdeket”

„Bízom az októberben munkába álló képviselő-testület minden tagjának