Könyvtár kicsit másképp

Könyvtár kicsit másképp

- Kategória: Közélet
dav

A járványveszély miatt a Huszár Gál Városi Könyvtár ajtaja jelenleg zárva van látogatói előtt.  Azonban kárpótlásként május 4-től egy rendkívüli szolgáltatással, az Online kölcsönzéssel élhetnek beiratkozott olvasók.

A közgyűjteményekben jelenleg látogatási tilalom van, ezért a megszokott könyvtárlátogatásra most nincs lehetőség. A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtár nem csupán kölcsönzőhely, hanem találkozási pont, a tanulás, kutatás és kikapcsolódás helyszíne, hírlapolvasó, kiállítótér, rendezvények színtere és egész egyszerűen egy közösségi tér.

„Sajnos, mindannyiunk biztonsága érdekében még az olvasói térben történő kölcsönzésről is le kellett mondanunk. Kollégáink azonban ebben az időszakban is segítenek, hogy olvasóinkhoz eljussanak a kölcsönözni kívánt dokumentumok.” – hangsúlyozza Pázsit Marianna, a könyvtár szakmai vezetője.

Elmondta: „Az online kölcsönzés nevet adtuk ennek a rendkívüli szolgáltatásnak, amelynek keretében olvasóink kéréseit, e-mailben, Facebook üzenetben, telefonon valamint az olvasói katalógusban (félretételi kérésként) várjuk. A dokumentumok (könyv, CD, DVD, hangoskönyv) összekészítése után telefonon egyeztetünk az átadás időpontjáról, amely a könyvtár bejáratánál történik.

A kölcsönözni kívánt dokumentumok átvétele mellett egyúttal visszahozásra is lehetőség van. Kollégáink a higiéniai feltételeket betartva maszkban és kesztyűben bonyolítják az átadást, így kérjük olvasóinkat, hogy ők is tegyenek így!

Nagyon örülünk neki, hogy ez a szolgáltatásunk a meghirdetés óta nagy népszerűségnek örvend. Nekünk, könyvtárosoknak nagyszerű érzés, hogy igény van ránk és sokan keresnek minket. Kéréseiket a szolgáltatás visszavonásáig (tehát a könyvtár látogatási tilalmának feloldásáig) folyamatosan várjuk.

Az újranyitást már mi is várjuk, hogy ismét a megszokott keretek között találkozhassunk olvasóinkkal.  Eddigi megkereséseiket, megértésüket és türelmüket köszönjük! A mostani időszakban az „online kölcsönzés” kapcsán az olvasói katalógus távolról történő használata nagy mértékben felértékelődött. Tapasztalataink alapján az olvasóink az utóbbi években egyre szívesebben veszik igénybe online katalógusunkat, hiszen így otthonról (vagy akár útközben is) gyorsan és kényelmesen, bármikor tájékozódhatnak könyvtárunk állományából, amely naprakész adatokkal várja használóit. Új kölcsönzési rendszerünk még kényelmesebb is olvasóink számára, mert katalógusunkból előzetesen össze tudják válogatni és félre tetetni a kölcsönözni kívánt dokumentumokat. A katalógust honlapunkról (www.hgkmovar.hu) a katalógus menüpontra kattintva, vagy közvetlenül a https://hgk.opac3.monguz.hu címen érhetik el. Keresésre, böngészésre bármely látogatónak lehetősége van, beiratkozott olvasóinknak pedig arra is, hogy a saját könyvtárukba belépve kölcsönzéseiket nyomon kövessék, kezeljék: kölcsönzésben lévő dokumentumok határidejének meghosszabbítása, a keresett, ám kölcsönzésben lévők előjegyzése, illetve a jelenleg bent lévő dokumentumok félretétele. Igény esetén a katalógus használatával kapcsolatban is szívesen nyújtunk segítséget a megadott elérhetőségeinken. A könyvtár blogja már jó ideje működik és rendszeresen, friss tartalmakkal bővül.

Áprilisban tettük közzé első ízben felhívásunkat, hogy könyvtárunk blogjába vendégszerzőket keresünk. A korábban megjelent blogbejegyzéseinket kollégáink készítették, ám már régóta terveztük, hogy olvasóinkat is bevonjuk az írásba. A járványhelyzet miatt kialakult nehéz időszakban most talán még aktuálisabbá válik ez a fajta együttműködés, hiszen olvasóinkkal főként csak az online térben tudunk „találkozni”, kommunikálni.

Sokaknak talán most több ideje is van figyelmesebben és tudatosabban olvasni, zenét hallgatni vagy akár filmet nézni. Az ajánlók megfogalmazása önálló alkotói tevékenység, nem könnyű munka, de megtérül a befektetett energia.

Többféle műfajról várjuk az írásokat: lehet szó könyvről, filmről, filmsorozatról, zenei CD-ről vagy akár folyóiratról is. Kérésünk, hogy a beküldött szöveg minimum 1300, maximum 5000 karakter (szóközökkel együtt) legyen. Az írásokhoz akár képeket is küldhetnek a szerzők, vagy ránk is bízhatják a képválasztást. Olvasóink blogbejegyzéseit közösségi oldalainkon is közzétesszük.

Az ajánlók írása előtt érdemes felkeresni  blogunkat (huszargalvarosikonyvtar.blogspot.com), és megtekinteni eddig írt bejegyzéseinket.

A kész szövegeket a huszargalkonyvtar@gmail.com címre várjuk.

Köszönjük az eddig beérkezett ajánlókat, igazán örülünk neki, hogy sikerült megszólítani olvasóinkat/követőinket!

A jelenlegi helyzetben egy új kezdeményezéssel rukkolt elő a könyvtár, hiszen az intézmény YouTube csatornáján papírszínház-mesékkel kedveskedünk a gyerekeknek. E meséinkkel korábban sok-sok óvodás és kisiskolás csoportot örvendeztettünk meg a gyermekkönyvtárban, amelyek sokszor könyvtárhasználati órával és az intézmény bemutatásával voltak egybekötve.

Mivel most a személyes látogatás nem lehetséges, ezért költöztettük az internetre a papírszínházas előadásainkat. A videók nagy előnye, hogy bárhonnan,  bármikor és bármennyi alkalommal megtekinthetők   A visszajelzések alapján sok kis nézőnk  és a szüleik is örömmel fogadták a kezdeményezést, ezért  időközönként biztosan jelentkezni  fogunk még további mesékkel is.

Kérjük kedves olvasóinkat, hogy a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel aktuális és friss információkért kövessék Facebook és Instagram oldalainkat vagy látogassanak el honlapunkra.

Az olvasóinknál kölcsönzésben lévő dokumentumokat a könyvtár újranyitásáig automatikusan hosszabbítjuk, késedelmi díjat természetesen nem számolunk fel.” – tette hozzá Pázsit Marianna.

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó