Kívül, belül megújul a víztorony

Kívül, belül megújul a víztorony

- Kategória: Közélet

A Városközpontban lévő ötven méter magas víztorony Mosonmagyaróvár egyik meghatározó építménye. A létesítmény két év alatt készület el a nyolcvanas évek elején. A teljes egészében acél szerkezetű tornyot a kiegyenlített vízellátás és a megfelelő nyomás biztosítására építették. A helyszín kiválasztása sem volt véletlen, hiszen a közvetlen közelében, a Városközpontban épültek a panelházak. Korábban nem volt víztornya a városnak, a tízemeletes toronyházakba nyomásfokozó szivattyúk segítségével juttatták fel a vizet a legfelső szintre is. A város bővülése és a biztonságos vízellátás szükségessé tette a műtárgy építését. A torony kétezer köbméter vizet képes tárolni. Jelenleg átlagosan napi 9 ezer köbméter a fogyasztás, ami azt jelenti, hogy naponta többször is cserélődik a tározó teljes tartalma.
Amint azt Szabó Lászlótól, az Aqua Kft. főmérnökétől megtudtuk: létesítmény utolsó nagy felújítására 1995-ben került sor, ami során teljesen letisztították a felületét, majd kívül belül új bevonatot kapott. Azóta nagyobb beavatkozás nem történt az objektumon. A víztorony működése ugyan biztonságos, ám mára ismét megérett a felújításra. Mivel a létesítmény rekonstrukciójának költségei meghaladják a cég anyagi lehetőségeit, ezért pályázati forrást kerestek a beruházáshoz. A kormány az elmúlt évben írt ki pályázatot a vízi közmű létesítmények felújítására, korszerűsítésére. A társaság ezen nyert el támogatást a víztorony rekonstrukciójára, ami a teljes költség hetven százalékát fedezi. Így a mintegy százmillió forintos beruházáshoz 70 milliós támogatást kap az Aqua Kft., a fennmaradó részt a cég saját erőből finanszírozza. A munkálatok a nyár folyamán kezdődtek és noha még nem értek véget, már mindenki számára jól látható az eddigi eredmény is.

Szabó László kiemelte: a rekonstrukció során a víztorony kívül, belül egyaránt megújul, valamint technológiai korszerűsítésre is sor kerül. A néhány hónapja kezdődött munkálatok során a szakemberek először elvégezték a szükséges hegesztési munkálatokat, ezt követően került sor a külső palást festésére. A víztorony leendő színére korábban ötletpályázatot írtak ki. Ennek megfelelően a palástot fehér színűre festették, míg a lábak kék színűek lesznek majd. Tervezik továbbá a torony díszkivilágítását is.
Jelenleg a kivitelezők a belső, víztérben dolgoznak. A felület előkészítést követően majd itt is a megfelelő bevonattal látják el a felületet. Emiatt már július közepe óta nem működik a víztorony, leengedték a benne lévő víztömeget. Erre azonban időben felkészült a társaság, hogy speciális szivattyú rendszerrel biztosítani tudják a szolgáltatást. A leállást több hetes próbaüzem előzte meg, ami során nem tapasztaltak üzemzavart, mint ahogy a felújítás óta eltelt időszakban sem. Ennek ellenére a munkálatok megkezdése előtt felhívással fordultak a lakosság felé, hogy esetleges üzemzavar, csőtörés esetén előfordulhat némi nyomásingadozás, ám ez idáig nem érkezett ilyen jellegű panasz a társasághoz. A főmérnök hangsúlyozta: igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel járjon a felújítás.

A tervek szerint a belső munkálatok október végére elkészülnek, ezután újra üzembe helyezhetik a víztornyot. Ezt követően, az időjárás függvényében folytatják a külső felújítást. A tervek szerint a jövő év első felében teljesen elkészül a rekonstrukció.

Ez is érdekelhet...

Greiner Voluta Vízikarnevál: Sárkányhajó versenyek, sportesemények és koncertek két napon át

Idén ismét kétnapos lesz a Voulta Vízikarnevál, amit