Kígyózó sorok az újra nyitott hulladékudvaroknál

Kígyózó sorok az újra nyitott hulladékudvaroknál

- Kategória: Közélet

A járvány okozta veszélyhelyzet miatt néhány hétre bezártak a hulladékudvarok Mosonmagyaróváron és a környező településeken is. A lakosság részéről azonban óriási volt az igény arra, hogy hulladékaikat legális keretek között tudják elhelyezni. Annál is inkább fontos volt ez, mert a kényszerű otthonlét miatt nagyon sokan kezdtek bele lomtalanításba, a pincék, padlások, sufnik kitakarításába. Emellett pedig a tavaszi időszakban a kerti munkák miatt a zöldhulladék mennyisége is megnőtt. Mindezek miatt döntött úgy a közelmúltban a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft, hogy újra megnyitja a hulladékudvarokat.

Amint azt Kosár Tibor ügyvezetőtől megtudtuk: valóban óriási volt az igény a hulladékok elhelyezésére. Az udvarok nyitvatartási idejében szinte folyamatosan kígyóznak a sorok ezeken a helyeken. Ennek oka az is, hogy a járványügyi szabályok figyelembevételével a  hulladékudvarban egyszerre csak egy ügyfél tartózkodhat hulladék elhelyezése céljából. Ráadásul számára is maszk és kesztyű viselése kötelező. Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján mintegy negyven százalékkal nőtt az udvarokra beszállított hulladék mennyisége a korábbi évek hasonló időszakához képest. A lakók egyaránt visznek be zöldhulladékot és lomokat is. Az ügyvezető kiemelte: az idei évben elmarad a tavaszi lomtalanítás. Az összegyűlt lomokat ellenőrzött és rendezett keretek között mindenki lerakhatja a hulladékudvarokban, azok megszokott nyitvatartási idejében.

Kosár Tibor hozzátette: emellett folyamatos a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, ahol szintén érezhető a mennyiség növekedése. Ezen a téren változás történt az elmúlt időszakban a városban. Összesen tíz helyen szüntették meg a szelektív gyűjtőszigeteket, olyan – főként családi házas – városrészeken, ahol működik a házhoz menő szelektív gyűjtés. Ezeket az edényeket a társasházas övezetekbe helyezték át, növelve ezzel ott a kapacitást. A cégvezető kiemelte: a szelektív gyűjtőszigetek környékét heti rendszerességgel takarítják. Sajnos szükség van erre, mivel sokan az edények mellé rakják le a szemetet, ami sajnos sok esetben nem papír, vagy műanyag, hanem háztartási hulladék.

A hulladékudvarok használatának rendje

A díjhátralék mentes ügyfelek lakcímkártya és a hulladékdíj befizetést igazoló bizonylat bemutatását követően helyezhetnek el hulladékot a hulladékudvarban. Az elhelyezhető hulladékokról a www.kisalfoldikhk.hu weboldalon, a Hulladékgazdálkodás/Hulladékudvarok menüpontban tájékozódhatnak.

Ez is érdekelhet...

Húsvétkor is figyeltek a közlekedési szabályok betartására

Fokozott közlekedési  ellenőrzést tartottak a rendőrök a húsvéti