Kevesebb baleset, több ittas vezető

Kevesebb baleset, több ittas vezető

- Kategória: Közélet

Az elmúlt év hasonló időszakához képest mintegy harminc százalékkal csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma a mosonmagyaróvári és a környékbeli utakon. – tudtuk meg Makó László alezredestől, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől.

Makó László elmondta: sajnálatos ugyanakkor, hogy halálos balesetek aránya negyedével nőtt tavalyhoz képest. Az alezredes hozzátette: nagymértékben emelkedett a gyorshajtás miatt bekövetkezett karambolok száma. Ez annak ellenére nőtt, hogy tartanak sebességellenőrzéseket a környék útjain. Az utóbbi időben többször volt példa az úgynevezett megállításos sebesség ellenőrzésre. Ennek lényege, hogy a közigazgatási bírság mértékét meg nem haladó gyorshajtás esetén is megállítják a járművezetőt, akivel szemben  szabálysértés miatt intézkednek, szabnak ki helyszíni bírságot, vagy tesznek feljelentést. Az ilyen jellegű ellenőrzések a továbbiakban is gyakoriak lesznek a környéken. Mint ahogy az ittas járművezetők kiszűrése továbbra is kiemelt feladat. Noha az ittasan okozott balesetek száma csökkent, a gyakori ellenőrzéseknek köszönhetően a felfedett ittas vezetők száma nőtt. Jó példa erre, hogy legutóbb vasárnap délelőtti razzia során rövid időn belül öt személyautó sofőrjénél mutatott pozitív értéket a szonda. Ráadásul mindannyian olyan mértékben voltak ittasak, hogy velük szemben büntetőeljárás indult.

Makó László kiemelte:  a baleseti okok között még mindig kimagasló az elsőbbségadás elmulasztása. Ezek mindegyike figyelmetlenség miatt következett be. Nagyobb odafigyeléssel elkerülhetők lennének ezek az ütközések. Legtöbb esetben nem csak az okozó, hanem a vétlen részes nagyobb körültekintése mellett is elkerülhető lett volna a baleset. Hiába van ugyanis elsőbbsége egy útkereszteződésben, vagy gyalogátkelőn, ha azt nem adják meg a részére. Aggasztó az a statisztikai adat, miszerint duplájára nőtt a gyalogosok által okozott balesetek száma. Sokszor ugyanis úgy lépnek le az úttestre – akár kijelölt gyalogátkelő helyen is -, hogy nem győződnek meg arról, féktávolságon belül nincs-e jármű. Emellett sajnos gyakori, hogy hibába van a közelben akár több kijelölt gyalogátkelő is, a rövidebb utat választva, tiltott helyen próbálnak áthaladni.

Az osztályvezető felhívja a figyelmet továbbá az őszi-téli időjárás okozta megváltozott látási- és útviszonyokra. Ennek veszélyeit jól bizonyítja, hogy az elmúlt hetekben lényegesen több közlekedési baleset történt, mint az azt megelőző időszakban. Az autósoknak, bicikliseknek egyaránt figyelniük kell a megváltozott időjárási viszonyokra. Ebben segítséget nyújt a rendőrség is a hagyományosan ismét elindított „látni és látszani” kampánnyal.

DSC_6685

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó