Kevesebb baleset és ittas sofőr

Kevesebb baleset és ittas sofőr

- Kategória: Közélet

Közel harminc százalékkal kevesebb személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a környék útjain idén, mint az elmúlt év hasonló időszakában. Sajnálatos azonban, hogy a halálos kimenetelű balesetek száma lényegesen nőtt. A tendencia javítása érdekében a rendőrök továbbra is rendszerese tartanak fokozott ellenőrzéseket.

Javult a baleseti helyzet az idei év eddig eltelt közel két hónapja alatt, a tavalyi esztendő hasonló időszakához képest a környéken. Közel harminc százalékkal kevesebb volt a személyi sérüléssel járó balesetek száma, mint tavaly ilyenkor. – tudtuk meg Makó Lászlótól, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. Az alezredes portálunknak elmondta: ezen belül a súlyos sérülésesek aránya nyolcvanhárom, míg a könnyűeké huszonhét százalékkal csökkent. Szomorú azonban az a statisztikai adat, miszerint a halálos balesetek száma lényegesen nőtt. Összesen három ilyen tragédia történt már a környék útjain. Két alkalommal gyalogost, míg egyszer biciklist gázoltak el. Egyik esetben a 86-os főúton Mosonudvarnál, a kerékpárját áttoló férfit ütötte el egy autó, majd Jánossomorján a kijelölt gyalogátkelőhelyen gázoltak el egy idős férfit, aki később életét vesztette. Történt egy halálos baleset Halászi és Dunasziget között is, ahol egy biciklist ütöttek el.

Az osztályvezető kiemelte: örvendetes, hogy hetedére csökkent a gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetek száma. Az okok között még nagy arányú az elsőbbségadás elmulasztása, a balesetek fele történt emiatt. Lényegesen több elütés történt tavalyhoz képest a gyalogosok hibájából. A tapasztalatok szerint sokszor történik amiatt baleset, hogy a gyalogosok kellő körültekintés nélkül lépnek az úttestre, olyan helyen, ahol egyébként nincs elsőbbségük. Az alezredes hozzátette: a bekövetkezett balesetek egyike sem vezethető vissza műszaki hibára, vagy forgalomtechnikai hiányosságra. Minden esetben nagyobb odafigyeléssel elkerülhető lett volna.

Makó László hozzátette: az ittasan okozott balesetek száma felére csökkent a tavalyi adatokhoz képest. Ehhez talán az is hozzájárult, hogy az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet fordítottak az ittasság ellenőrzésre. Folyamatosan végeztek úgynevezett finn módszeres ellenőrzést, amikor egy adott útszakaszon minden arra közlekedőt megállítottak és szondáztattak. Ezeknek az akcióknak a tapasztalatai viszont kedvezőek, viszonylag kevésszer mutatott pozitív értéket a szonda. A balesetei statisztika javítása érdekében az elkövetkezendő időszakban is tartanak fokozott ellenőrzéseket, kiemelt figyelemmel az elsőbbségadási kötelezettségre, a tilos jelzésen áthaladásra, az ittasságra, valamint a kerékpárosok és gyalogosok szabályos közlekedésére.

Ez is érdekelhet...

Csökkent a balesetek száma – A rendőrök továbbra is kiemelten figyelnek a szabályszegőkre

Kevesebb közlekedési baleset történt az első félévben, mint