Kétmilliót vittek el az unokázós csalók – A rendőrség nagyobb körültekintésre figyelmeztet

Kétmilliót vittek el az unokázós csalók – A rendőrség nagyobb körültekintésre figyelmeztet

- Kategória: Hírek, Közélet

Ismét unokázós csalók szedték áldozatukat az elmúlt napokban Mosonmagyaróváron. A rendőrség tájékoztatása szerint egy nyugdíjas asszony több mint kétmillió forintot adott át egy ismeretlennek, aki a fiát ért bűnesetre hivatkozva kért pénzt az idős hölgytől. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság a Mátrix Projekt keretében vizsgálja a bűncselekmény körülményeit.

Az újabb eset kapcsán a rendőrség ismét felhívja a figyelmet arra, hogy manapság nagymértékben elterjedtek az idős emberek megkárosítására épülő, úgynevezett unokázós csalások. Hogyan is cserkészik be áldozataikat a csalók? Általában ügyvédnek, rendőrnek kiadva magukat telefonhívást kezdeményeznek, és egy családtaggal kapcsolatos bűncselekmény vagy közlekedési baleset hírével sokkolják a csapdába csalt idős embert, majd felvázolnak egy kitalált történetet. A beszélgetésben részletezik a rokonnal történt eset körülményeit és arra ösztönzik az áldozatot, hogy a gyorsabb rendőrségi ügyintézés, illetve az esetleges büntetőeljárás elkerülése érdekében minél hamarabb juttasson pénzt vagy értéktárgyakat a közvetítőjükhöz.

A bűnelkövetés módszere az utóbbi időben rafináltabbá vált és többször már azzal próbálják növelni a hívások hitelességét, hogy a „bajba jutott családtag” hangját mesterséges intelligenciával klónozzák, így az ő lemásolt hangjával beszélhetnek a kiszemelt áldozattal.

Az áldozattá válás elkerülése érdekében a rendőrség kéri, hogy fogadjanak meg néhány jó tanácsot.

Legfontosabb, hogy legyenek elővigyázatosak, kicsit gyanakvóak és bármi kétely felmerülése esetén lehetőség szerint azonnal bontsák a vonalat. Nagy segítség lehet a csalókkal szemben, hogy a családtagok megbeszélnek egy jelszót, ami baj esetén valóban igazolhatja a hozzátartozót. Hívják fel a rokonukat azon a telefonszámon, amelyiken máskor is beszélni szoktak és győződjenek meg arról, hogy valóban bajba került-e. Idegenekkel ne beszéljenek meg találkozót, ne adjanak át pénzt, ékszereket, egyéb értéktárgyat, idegen számlaszámra ne utaljanak, ne küldjenek pénzt ismeretlen személynek. Amennyiben egy valótlanságon alapuló, vélhetően csalók által kezdeményezett hívást kaptak, érdemes megváltoztatni és titkosítani a telefonszámukat. A fiatalabb generációnak pedig fontos üzenet, hogy nagyobb figyelmet kell szentelniük az idősebb családtagokra, ha megtehetik, legyenek napi kapcsolatban velük és tájékoztassák őket a csalók módszereiről.

Ez is érdekelhet...

Környezetvédelmi díjjal ismerték el a Vackor Óvodát

A „Mosonmagyaróvár Város Környezetvédelméért” díj átadásával kezdődött az