Kéménytűz és szén-monoxid szivárgás után is fontos a kellő óvatosság

Kéménytűz és szén-monoxid szivárgás után is fontos a kellő óvatosság

- Kategória: Közélet

Évente átlagosan mintegy negyven kémény gyullad ki és nyolcvan szén-monoxid szivárgásos esethez vonulnak a tűzoltók a térségben. Az ilyen eseteket követően másik, alternatív fűtési módot kell találniuk az érintetteknek, amíg nem használhatják újból az elsődleges fűtési rendszerünket. Ezzel kapcsolatban hívta fel a figyelmet néhány hasznos tanácsra a katasztrófavédelem, hiszen számos tűzeset történt már emiatt is.

Hangsúlyozták: legyünk körültekintőek az alternatív fűtési mód kiválasztását illetően, hiszen a korábbi káreseményekhez képest még nagyobb bajt okozhatunk a nem megfelelő eszközökkel, vagy azok nem megfelelő használatával. Bármilyen alternatívát választunk, a működtetésének szabályait tartsuk be, még akkor is, ha csak rövidtávon szeretnénk használni az adott eszközt.

Az ideiglenes, alternatív tüzelő- és fűtőberendezések alkalmazásával kapcsolatban a katasztrófavédelem arra hívja fel a figyelmet, hogy a kályhából kicsapódó láng, kipattanó szikra miatt keletkező tüzek megelőzése érdekében fontos, hogy ne tegyünk a fűtőeszköz közvetlen közelébe éghető anyagot, mert könnyen lángra kaphat. A begyújtáshoz használt papírt és gyújtóst tegyük távolabb, valamint az éghető padlóburkolatú helyiségekben a szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezés ajtaja elé helyezzünk el egy fémből készült parázsfelfogót. A tüzelőberendezés füstcsöve mindig legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, hogy ne tudjon szétcsúszni vagy kiesni a helyéről.

A fűtőeszköz kitakarítása során ügyeljünk arra, hogy a hamut, a teljes kihűléséig kizárólag tűz- és hőálló edényben, éghető anyagoktól megfelelő távolságban tároljuk. Érdemes figyelmet fordítani arra is, hogy a kitárazott hamu olyan helyen legyen, ahol nem okozhat tüzet, hiszen akár órákkal később, amikor már nem is gondolnánk, a szél könnyen felkaphatja a még izzó részeket és meggyújthatja a környezetében lévő tárgyakat, növényeket.

A zárt térben, nyílt lánggal működő eszközök az égéshez szükséges oxigént a szoba levegőjéből nyerik, ezért a szén-monoxid kialakulásának forrásai lehetnek, így a hideg időjárás ellenére is fontos a friss levegő utánpótlás biztosítása.

Elektromos fűtőberendezések esetén legyünk tekintettel arra, hogy a régi, alumínium vezetékes elektromos hálózat könnyen túlterhelődik egy nagyteljesítményű eszköztől.

A tűzesetek megelőzésében és korai észlelésében nagy segítséget nyújthat egy füstérzékelő felszerelése. A kezdeti, kisebb tüzek gyors és biztonságos oltására pedig ajánlják, hogy szerezzenek be otthonra egy tűzoltó készüléket. A szén-monoxid mérgezések megelőzése érdekében pedig ajánlott egy érzékelő beszerzése, amely időben figyelmeztet a veszélyre.

Ez is érdekelhet...

Felújítják a hidat

Felújítja a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a Tímár