Jó kezekben az AQUA!

Jó kezekben az AQUA!

- Kategória: Közélet

Csapó Imre a víziközmű szolgáltató vállalat új vezetője

 

Magyarország Európai Unióhoz történő csatlakozásával hangsúlyt kapott a vízellátás és a csatornázás, központi kérdéssé vált a vízbázisok védelme, a minőségi vízellátás, a szennyvízelvezetés és a szennyvíztisztítás. Mennyire természetes nekünk a Szigetközben, hogy megnyitjuk a csapot és kiváló minőségű ivóvizet engedhetünk, moshatunk, öblíthetünk, öntözhetünk! 

Valóban ennyire természetes, hogy kinyitom és jön?

Természetes kell, hogy legyen. Egyébként ez az AQUA Szolgáltató Kft. elsődleges feladata: megbízhatóan biztosítani a lakosság és a cégek vízzel való ellátását, amellett, hogy a keletkező szennyvizet elszállítjuk és tisztítjuk – mondja Csapó Imre, 46 éves vízellátás-csatornázás szakon végzett építőmérnök, aki május 15-től vette át teljes körűen a cég ügyvezető igazgatói munkakörét.

– Mivel győzte meg a pályázatot kiíró önkormányzatokat, hogy Önnél jó kezekben lesz az AQUA?

A pályamunkában a cég jelenlegi helyzetét értékeltem, őszintén írtam a gondokról, megfontoltan a kilátásokról, majd összefoglaltam a legfontosabb tennivalókat.

– És hogyan látja a 75 ezer lakos ivóvízellátásáért felelős vízi­közmű szolgáltató jelenét és jövőjét egy ágazatvezetőként 18 évig, főmérnökként 3 éven át szolgáló belső ember?

Az egy központból irányított 2 üzemmérnökség és 9 telephely jó szervezeti struktúrát ad a vállalat alapfeladatainak megoldásához, a biztonságos üzemeltetéshez és a hatékony gazdálkodáshoz. Cégünk műszaki adottságai a fogyasztók ellátásához jók, a többi 45 víziközmű szolgáltatóval összevetve pedig az átlagnál jobbak. Ez annak is köszönhető, hogy mindig gondot fordítottunk a folyamatos karbantartásra, és korábbi lehetőségeinket maximálisan kihasználva fejlesztettünk.

– Úgy tűnik, minden rendben…

Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az általunk ellátott 23 település jelentős részén a kor színvonalának megfelelő ivóvízellátó és csatornarendszer működik. Ivóvízvezetékek tekintetében Darnózselin és János­somorja térségében, de főként Mosonmagyaróváron, míg a csatornahálózatot nézve Hegyeshalom és Duna­kiliti mellett szintén Mosonmagyaróváron van még tennivalónk. Komoly feladatot ad a 2500 lelkes Rajka helyzete, ahol (különös paradoxonként) 5000 ember ellátásáról kell gondoskodnunk, ehhez a rendszer bővítésére lenne szükség.

– Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű­sza­bá­lyozási Hivatal elnöke mondta tavaly januárban, hogy a víz nem kereskedelmi termék, hanem örökség, amit óvni, védeni kell. Egyetért Ön ezzel?

– A legteljesebb mértékben. És kiemelten igaz ez a mi helyzetünkre, hiszen a dunai eredetű három vízbázisunk is olyan adottság, amely páratlan a maga nemében. A helyenként több száz méter vastag parti kavicsrétegen átszűrődő víz a duna­kiliti, a feketeerdei és a dar­nózseli vízműtelepen működő 14 mélyfúrású kútból lényegében tisztítás nélkül kerül az ellátórendszerbe. Ez valóban igazi kincs!

– A Régi idők focija című filmben Minarik Ede ma már szállóigévé vált mondata: „Kell egy csapat!”

– Az AQUA-nál ez úgy hangzik: Van egy csapat! A műszaki adottságok és pénzügyi lehetőségek nem is hasznosulhatnak másképpen, csak ha van egy hozzáértő, megbízható, összetartó és összeszokott csapat. Persze, a határon túl kínálkozó jobb kereseti lehetőségek miatt nálunk is van fluktuáció, de a munkatársak jelentős része elhivatott vízműves. A „van egy csapat” igaz az egy munkakörben dolgozókra, de igaz a vállalat egészére is. Mi még ma is szervezünk csapatépítő programokat, családi összejöveteleket, közös kirándulásokat.

– Jók a műszaki feltételek, jó a csapat, már csak pénz kell!

– A céget érintő rezsicsökkentés, a közműadó, a felügyeleti díj csökkenti ugyan a fejlesztési forrásokat, de nem panaszkodom. A pályázatomban is inkább a belső tartalékok, a hatékonyságjavítás, a külső forrásbevonás, a racionalizálás kínálta lehetőségeket vettem számba. Noha csodafejlesztések nem várhatók, de jelentősebb fennakadás nélküli, megbízható és minőségi szolgáltatás igen. És még előre is tudunk lépni! Ez nem kincstári optimizmus, hiszen ismerem a reálfolyamatokat, látom a lehetőségeket, és biztos vagyok benne, van mozgásterünk, van jövőnk.

– Visszatérve a jelenbe… Milyen módon tartják az ügyfelek 90 %-át kitevő lakossággal a kapcsolatot?

– Többcsatornás, közvetlen és élő kapcsolati rendszert építettünk ki. Az együttműködést szolgálja a személyes és telefonos ügyfélszolgálat, az esetenként tartott lakossági fórum, a számlák mellé csatolt írásos tájékoztatók, a sajtóban történő híradások, a honlapunk, és nem utolsó sorban a területen munkát végző dolgozóink.

– Sok a panasz?

– Az egy is sok, ha jogos. A leggyakrabban a fizetési elmaradások nyomán küldött felszólítások miatt tesznek bejelentést. Minden kérdést igyekszünk egyénre szabottan megoldani, de ez egy vállalat, amelyben munkafolyamatok vannak, a pénzügyes és az ügyfélszolgálati dolgozók is csak teszik a dolgukat. Míg sok helyen az ügyfelek számára nehezebben kezelhető, automatizált telefonos és elektronikus ügyfélszolgálatra tértek át, mi a jövőben is megtartjuk a közvetlen rendszert.

– Az AQUA számára komoly kihívást jelenthet a környezetvédelem.

– Ez valóban központi kérdés. Ebben előrelépni csak a környezettudatosság fokozásával tudunk. Ezért is tartjuk feladatunknak a lakosság, de különösen a fiatalok tájékoztatását. A „víz világnapja” tiszteletére szervezett programjainkhoz kapcsolódóan e témában visszatérően hirdetünk gyermekrajzpályázatot, s nem csak kampányszerűen tartunk rendhagyó órákat az iskolákban, egyetemen. Emellett rendszeresen szervezünk felnőtt és gyermekcsoportoknak látogatást a szennyvíztelepen.

– A diploma megszerzése után azonnal a céghez került, és éppen negyed százada, hogy itt van alkalmazásban. Azt tartják viszont, hogy a megújuláshoz 7 évenként váltani kell…

– 14 éves koromtól erre a pályára készültem, s ha újra kezdeném, újra csak vízműves lennék. Végig jártam a cégnél a szakmai hierarchiát a művezetőtől a főmérnökig, több posztgraduális képzésben vettem részt, mindig jöttek igazi szakmai kihívások. Úgy érzem, hogy volt lehetőségem a szellemi felfrissüléshez. De miért is mentem volna máshová?! Középiskolás és külkerszakos egyetemista lányaimnak is azt mondom, bármit hozzon is az élet, magyarok vagytok, ebben az országban keressétek a boldogulásotokat! Az AQUA az én hazám.

– Ebből azt olvasom ki, hogy Ön elégedett ember.

– Igen, az vagyok. Elégedett a munkámmal, és boldog a családommal. Arra törekszem, hogy kiegyensúlyozott ember legyek. Szabadidőmben kirándulok, túrázom a hegyekben, kerékpározok és kedvelem a sportokat is. A vízi sportokat. Szeretem a kihívásokat, és annak tartom az AQUA vezetését is. Azért indultam a pályázaton, mert úgy érzem, hogy ismereteimet, tudásomat, 25 évnyi szakmai tapasztalatomat, kapcsolataimat ügyvezetőként jól tudom hasznosítani az ügyfelek és a tulajdonosok megelégedésére, az AQUA-csapat boldogulására.

A Baján végzett, főmérnökből ügyvezetővé előrelépett Csapó Imre jelmondata: őszinteség és becsületesség. Számára az AQUA maga a szolgálat. Első számú vezetőként megfogalmazott céljai között említi a jobb közműállapot megteremtését, a szolgáltatás színvonalának emelését, a panaszok számának csökkentését, az összekovácsolt szervezet erősítését és nem utolsó sorban az AQUA elismertebbé tételét. Csapó Imre: Jó szelet – nyugodt vizeken!

Vizsy Ferenc

2015/9

 

Ez is érdekelhet...

Szabó Miklóst választották polgármesternek

A vasárnapi önkormányzati választáson a polgármesterjelöltek közül Szabó